Jožo Ráž: S elánom do šiestej dekády

Preslávil sa desiatkami hitov, ktoré si pospevuje niekoľko generácií. Verejnosť si ho nepomýli ani vďaka láske k motorkám, cigarám a whisky. Jožo Ráž oslávil 24. októbra okrúhlu šesťdesiatku.

25.10.2014 12:00
Jožo Ráž Foto: ,
Líder skupiny Elán Jožo Ráž.
debata (2)

Aj do šiesteho desaťročia svojho života vstupuje s elánom – životným aj tým s veľkým „E“, teda hudobnou skupinou, v ktorej je frontmanom už od roku 1968. Hoci pravidelne svojich fanúšikov zarmucuje sľubmi definitívneho odchodu z kapely, práve v čase osláv svojho jubilea s Elánom vydáva nový album a vyráža aj na česko-slovenské turné. Bude skutočne posledné? To vie hádam len on sám. Rozchod s kapelou, do ktorej vstupoval ešte ako štrnásťročný mladík, však iste nie je jednoduchý.

Elán, ktorý Ráž založil so spolužiakom Vašom Patejdlom, fungoval spočiatku ako voľná formácia. Hrávali v študentských kluboch, skladali prvé vlastné piesne a nechávali veciam voľný priebeh. Masový úspech sa dostavil v roku 1980, keď Elán so skladbou Kaskadér získal striebornú cenu na Bratislavskej lýre. O rok neskôr kapela vydala debutový album Ôsmy svetadiel, po ňom nasledovali platne Nie sme zlí, Elán 3 či Hodina slovenčiny.

Ich popularita závratne rástla a s ňou stúpal na výslnie aj mladý spevák. V roku 1989 zahviezdil aj ako herec v pesničkovom filme Rabaka. Pre dievčatá sa vďaka silnému hlasu a imidžu rebela stal skutočným idolom a fanúšičky ho vraj neprestávajú prenasledovať dodnes. Napriek tomu aj intenzívnemu koncertovaniu (len v prvej polovici 80. rokov Elán odohral vyše 500 koncertov) dokázal Jožo Ráž získať vysokoškolský diplom aj sa oženiť. S manželkou Barborou, ktorá je úspešnou prekladateľkou, sa pozná už od puberty a na svoje manželstvo nedá dopustiť.

Hoci je známy mnohými záľubami, jeho životnou vášňou ostáva hudba. Je veľký perfekcionista a v minulosti vraj neváhal zahodiť aj niekoľkomesačnú prácu na albume, ak sa mu nezdal dosť dobrý. Ak by to bolo na ňom, Elán by vraj už dávno skončil „v najlepšom“. Fanúšikovia, ktorí pravidelne vypredávajú najväčšie koncertné sály, sú mu však vďační, že sa vždy opäť nechá prehovoriť. Pevne pri ňom stáli aj keď v roku 1999 takmer prišiel o život pri havárii na motorke, po ktorej ležal dva mesiace v kóme. Album Elán 3000 z roku 2002 bol Rážovým návratom na scénu. Odvtedy Elán nahral ešte tri štúdiovky vrátane najnovšej Živých nás nedostanú, ktorá vyšla len dva dni pred spevákovými narodeninami.

Jožo Ráž je povestný svojou úprimnosťou – v rozhovoroch neváha priznať presvedčenie, že najlepším politickým systémom bol socializmus, alebo že za čias priateľstva s Vladimírom Mečiarom zvažoval vstup do politiky. Rovnako netají vlastné prehry či neúspechy – napríklad aj ten podnikateľský, keď mu skrachoval nádejný biznis s motorkami. Rád si nahlas povzdychne aj preto, že by už chcel mať od vlastnej popularity konečne pokoj. Žiť pre svoju ženu, dvoch synov a prvú vnučku, najlepšie kdesi pri mori, kde ho nikto nepozná. Ktovie, možno si vytúžený pokoj k šesťdesiatke naozaj dopraje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jožo Ráž #Elán #šesťdesiatka