Zomrel Jack Bruce, basgitarista kapely Cream

Vo veku 71 rokov zomrel britský basgitarista Jack Bruce, ktorý bol členom legendárnej skupiny 60. rokov Cream.

25.10.2014 20:10
Jack Bruce Foto: ,
Jack Bruce na snímke z roku 2008.
debata

Uviedla to britská stanica BBC s odvolaním sa na Bruceovho agenta. Podľa agentúry PA Bruce zomrel na ochorenie pečene.

Členmi „superskupiny“ Cream boli tiež gitarista Eric Clapton a bubeník Ginger Baker. Sú považovaní za jednu z najdôležitejších kapiel v histórii rocku.

Za asi dva roky svojej existencie medzi rokmi 1966 až 1968 vydali štyri dosky, ktorých sa predalo na 35 miliónov exemplárov. Dostali vôbec ako prví platinovú platňu za album Wheels of Fire.

Aj keď najslávnejším členom skupiny sa stal časom Clapton, Bruce napísal a spieval väčšinu piesní Cream, vrátane hitov White Room a I Feel Free. Spoločne s Claptonom napísali Sunshine Of Your Love, ktorá zahŕňa jeden z najznámejších rockových gitarových riffov vôbec.

Bruce pochádzal z predmestia škótskeho Glasgowa, kde tiež študoval na hudobnej akadémii hru na violončelo a skladbu. Ešte ako tínedžer odišiel do Londýna a stal sa najprv členom skupiny Alexis Korner 's Blues Inc, kde hral na bicie Charlie Watts, neskorší bubeník Rolling Stones.

Začiatkom 60. rokov bol Bruce v niekoľkých ďalších známych skupinách, vrátane Blues Breakers Johna Mayalla a kapely Manfreda Manna. V roku 1966 založili s Claptonom a Bakerom Cream. Skupina sa rozpadla na vrchole slávy v novembri 1968.

Bruce už neskôr nedosiahol taký komerčný úspech ako s Cream, ale jeho reputácia jedného z najlepších rockových basgitaristov sa časom len posilňovala. V máji 2005 sa Cream zišli k úspešnej sérii koncertov v londýnskej Royal Albert Hall.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jack Bruce