Bigbítová superskupina mieri do Starej tržnice

Stará tržnica v Bratislave privíta v nedeľu 23. novembra legendy bigbítu. Na koncerte s názvom Big Beat De Luxe sa predstavia aj Pavol Hammel, Marián Varga, Martin Valihora či Fedor Frešo.

23.11.2014 12:00
Marián Varga Foto:
Marián Varga
debata

Stará tržnica v Bratislave privíta v nedeľu 23. novembra legendy bigbítu. Na koncerte s názvom Big Beat De Luxe sa predstavia aj Pavol Hammel, Marián Varga, Martin Valihora či Fedor Frešo. Na koncerte však bude mať svoje zastúpenie aj bigbít z Českej republiky či Poľska.

Skladby z albumu Zelená pošta, ktorý je považovaný za prelomový a najlepší výsledok spolupráce Varga – Hammel, tvoria značnú časť veľkého bigbítového koncertu. Návrat k albumu z roku 1972 bol jednoznačným rozhodnutím. „Je to to najlepšie, čo s Vargom môžeme prezentovať, keď máme byť za slovenskú stranu. Myslím si, že aj keď tam bude trochu Collegia Musica, bude dominantná Zelená Pošta,“ vysvetľuje Hammel, ktorému prebleskla hlavou asociácia Starej tržnice a starého bigbítu, čo sa však muzikanti budú snažiť publiku „vyhrať“ z hlavy. „Hráme ešte strašne dobre, ako mladí, čerství,“ uviedol so smiechom Pavol Hammel.

Bigbít v uvoľnenej atmosfére

Všetko nasvedčuje tomu, že v nedeľu bude na pódiu panovať veľmi uvoľnená a priateľská atmosféra. Publikum sa možno dočká aj gitarových trikov Radima Hladíka, ktorý dokáže hrať s gitarou za chrbtom. „Určite je to niečo mimoriadne. Tieto vystúpenia sú viac-menej také spontánne, záleží to od nálady na pódiu a v publiku a nehovorím, že je to čisto improvizácia, ale práve takéto triky vznikajú, keď je dobre,“ vraví Hammel. Spevák s Radimom Hladíkom spolupracoval aj na albume Zelená pošta, Na druhom programe sna či v roku 2007 na živej nahrávke Déjá vu.

Pôvodcom myšlienky koncertu Big Beat De Luxe je Ladislav Agnes Snopko a koncert v trochu inom predvedení mal svoju premiéru minulý rok v Liptovskom Mikuláši. „Spoločne sme vystúpili v programe Mosty. Vznikla tam jedna superkapela a tentoraz sa k nám pridá aj Vladimír Mišík a vlastne celé Collegium Musicum. Budeme hrať od každého niečo a nejakú spoločnú improvizáciu,“ povedal Marián Varga, ktorý je rád, že si bude môcť zahrať opäť so svojimi priateľmi. Bigbítový špeciálny koncert si budú môcť okrem Bratislavy už v pondelok pozrieť aj fanúšikovia v Prahe.

Improvizácie sú plánovou súčasťou koncertu

Koncert Big Beat De Luxe je náročný na organizáciu z časových dôvodov, keďže je potrebné dať dokopy pomerne vyťažených muzikantov z troch krajín. Aj preto nebolo možné veľmi pred koncertom cvičiť. Pavol Hammel si je svojimi kolegami na pódiu istý. „Tým, že sme to pred rokom hrali, síce nie všetci a v inej zostave, ale každý je pripravený po vlastnej linke, a keď budeme prezentovať veci pôvodných kapiel, tak ostatní sa k tomu pridávajú. Budeme skúšať celý deň pred koncertom. Ale my sme takí dobrí muzikanti, že to zvládneme aj za jednu skúšku,“ hovorí Hammel, ktorého slová dopĺňa Marián Varga. „O to viac sa budeme musieť sústrediť. Dúfam, že tam vznikne dobrá improvizačná atmosféra,“ uzavrel hudobník.

Koncert tvoria vystúpenia jednotlivých projektov. Všetko odštartuje Blue Effect a Radim Hladík, nasleduje vystúpenie Collegium Musicum a záver patrí superskupine, ktorú tvoria všetci účastníci projektu. Napriek tomu, že ide o veľký projekt, Pavol Hammel si stres nepripúšťa. „Stres nie, ale určitá zodpovednosť tu je, lebo, keď sa chceme prezentovať a tváriť sa, že akí sme boli dobrí pred štyridsiatimi rokmi a že stále sme dobrí, tak je to zaväzujúce,“ dodal Pavol Hammel. Spevák potvrdil, že o podobný koncert prejavili záujem aj organizátori festivalov, či sa však bigbítová superskupina dostane aj do ďalších slovenských miest, ešte nie je isté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Stará tržnica #Big Beat De Luxe