Tak komponoval Friedrich Nietzsche

Klavírne skladby Friedricha Nietzscheho spolu s úryvkami z jeho kníh Tak hovoril Zarathustra, Radostná veda, Mimo dobra a zla, Zrodenie tragédie z ducha hudby a ďalších zaznejú v pondelok 24. novembra o 18. h v bratislavskom Pálffyho paláci na Zámockej ulici na koncerte klaviristky Eleny Letňanovej. Koncert je venovaný 170. výročiu Nietzscheho narodenia.

24.11.2014 14:00
Elena Letňanová, klaviristka Foto: ,
Elena Letňanová
debata

„Nietzscheho skladby ostali neznáme až do 70. rokov minulého storočia , keď si Dietrich Fisher-Dieskau, legendárny nemecký barytonista, všimol jeho piesne na básne Alexandra Petőfiho (Petroviča), Alexandra Puškina, Adalberta Chamissa a iných a nahral ich ako raritu v Nemecku. Skladby však ležali naďalej nepovšimnuté v Nietzscheho archíve vo Weimare,“ píšu organizátori koncertu.

Elena Letňanová objavila Nietzscheho skladby náhodou v Daytone v roku 1991, keď pôsobila na tamojšej univerzite. Všetky Niertzscheho sólové klavírne skladby následne aj nahrala.

Nietzsche komponoval a improvizoval už ako 19-ročný. Skladby, ktoré na koncerte zaznejú, pochádzajú väčšinou z tohto obdobia, teda z rokov 1863 – 1864 a štýlovo patria do romantizmu. Okrem Nietscheho diel sú na programe koncertu aj skladby Johanna Sebastiana Bacha, Bélu Bartóka, Juraja Beneša a Mauricea Ravela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #čítanie #Pálffyho palác #Friedrich Nietzsche #Elena Letňanová