Zaz nahrala noblesnú poctu Parížu

Pozvánka do Paríža prišla prostredníctvom nového albumu francúzskej speváčky Zaz. Nahrávka Paríž je poctou bohémskemu mestu a tiež hudobníkom, ktorí v metropole umenia tvorili a práve Paríž ich priviedol k napísaniu veľkých skladieb. Album Paris má v sebe parížsku noblesu, živelnosť a sympatickú drzosť robiť veci po svojom.

27.11.2014 07:00
ZAZ Foto:
Zaz prichádza po prvý raz na Slovensko.
debata (1)

Trinásť pesničiek tvoria prevažne skladby prerobené zo slávnych parížskych hitov, ktoré si Zaz upravila a dala im kus zo svojej energie. Nahrávka vznikla podľa Zaz neplánovane a len rok a pol od albumu Recto Verso. Paris je plný zaujímavých spoluprác a je výnimočný svojou jednotvárnou témou. Paríž inšpiroval vo svojej plnej kráse aj v nerestiach už mnohých umelcov a hrdá Francúzka sa teraz k nim pridala.

Parížski hudobní hrdinovia

Nahrávka Paris dáva poslucháčom možnosť spoznať alebo pripomenúť si staré skladby, mnohé z nich známe aj na Slovensku. Úvodná pesnička Paris sera toujours Paris má svoje korene až v roku 1939, keď ju naspieval herec a šansonier Maurice Chevalier. Zaz dala skladbe o výbušnosti obyvateľov Paríža a o statočnosti či nezameniteľnom lesku mesta dynamickejší priebeh. Pochodovým tempom tvrdí, že nech sa stane čokoľvek, Paríž bude stále najkrajšie dievča na svete.

Vďaka svojej nespútanosti a láske k hudbe Zaz od počiatku kariéry označujú za novodobú Edith Piaf. Na nahrávke Paris kráľovná šansónu rozhodne nesmie chýbať. Lebo hoci pesničku Sous le ciel de Paris pôvodne naspieval k rovnomennému filmu herec Jean Bretonniere v roku 1951 a Edith Piaf sa k skladbe dostala až neskôr, v ušiach ľudí je to skladba Edith Piaf. Vo verzii od speváčky Zaz je cítiť veľké odhodlanie dať skladbe vlastnú podobu, aj keď je to v tomto prípade v podstate nemožné.

Temperament mladej Francúzky preráža do cigánskeho swingu v pesničke Dans mon Paris a odhodlanie Zaz zabávať sa hudbou a robiť radosť svojim poslucháčom je prítomné na celom albume. Slovenskí fanúšikovia si budú môcť vychutnať koncert Zaz, kde iste odznie aj niekoľko skladieb z novej nahrávky, naživo už 28. novembra v Aegon aréne v Bratislave.

Zaz neodolal ani Quincy Jones

Vyhľadávaný producent, známy spoluprácou s Frankom Sinatrom, Michaelom Jacksonom či Marvinom Gayom, Quincy Jones, spolupracoval so Zaz na troch skladbách. Francúzka Jonesa odzbrojila svojím vyžarovaním, osobnosťou a hlasom. Hudobník John Clayton kladie otázku, odkiaľ sa toto dievča vlastne vzalo a Quincy Jones s istotou v hlase odpovedá: „Getto.“ A tak vznikla spolupráca, ktorá viedla k prerobeniu skladby Joa Dassina Champs Elysées. K nej nahral hudobný podklad orchester The Amazing Keystone Big Band.

Quincy Jones bol tiež príčinou vzniku duetu I love Paris – J'aime Paris s kanadskou džezpopovou speváčkou Nikki Yanofsky. Tá so Zaz nahrala pesničku počas svojho letného európskeho turné. Každá zo speváčok má iný vokál, iný spôsob prejavu a spolu tvoria zaujímavú dvojicu. Ešte viac sentimentu na album prináša dueto s deväťdesiatročným spevákom Charlesom Aznavourom, ktorý Zaz na album požičal skladbu J'aime Paris au mois de Mai a treba povedať, že až džezová pesnička je dôkazom, že kombinácia nespútanej energie a mladosti s hlasom skúseného džentlmena je zárukou úspechu.

Nový album Paris je mierne staromódnou ódou na Paríž, ktorá je postavená na pevných pilieroch nestarnúcich francúzskych hitov, ale zároveň sa nebojí narušiť zaužívané štruktúry a s úctou ich posúva do nového zvuku. Albumom sa nesie radosť Zaz z hudby a celého projektu, vďaka čomu sa nahrávka stáva veselým počinom, ktorý má tendenciu posúvať poslucháčom dobrú náladu, to všetko v ľubozvučnej francúzštine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #nový album #pesničkárka #Zaz #Paris