Rocková babička Tina Turner

Spievala s Mickom Jaggerom, ktorý sa inšpiroval jej tanečnými pohybmi, a jej energia vôbec neladí s vekom. Rocková babička Tina Turner oslavuje 75 rokov a chce spievať aspoň do 95.

29.11.2014 05:00
Tina Turner Foto:
Tina Turner by chcela spievať ešte najmenej dvadsať rokov.
debata

Tina Turner začínala gospelovým spevom v kostole, odkiaľ ju vyhodili, pretože bola až príliš viditeľná. Napriek výraznému hlasu, ktorý sa so žiadnym iným nedá pomýliť, popularitu okúsila až v zrelom veku, keď sa z nej stala najstaršia speváčka na vrchole amerického rebríčka.

Tinu Turner, vlastným menom Annie Mae Bullock, priviedol na cestu k sláve jej o osem rokov starší manžel Ike Turner, s ktorým vydržala napriek jeho násilnému správaniu a drogovej závislosti až 16 rokov manželstva. V posledných rokoch vzťahu Tina Turner konvertovala na budhizmus a budhistickým modlitbám sa venovala počas vtedajšieho turné aj 3,5 hodiny denne. Po rozvode s Ikom Turnerom speváčka prežívala ťažké chvíle a bola finančne naozaj na dne. Všetko zmenilo pozvanie Olivie Newton-John do televíznej šou, kde si vtedy už 40-ročnú Tinu všimol mladý Austrálčan Roger Davis. Ten dal Tine Turner rockovejší vzhľad aj zvuk, čím z nej urobil novú hviezdu osemdesiatych ro­kov.

Kariéru Tiny Turner ovplyvňovali po celý čas muži, ktorí neskrývali svoj obdiv k jej talentu. Po jednej z úspešných šou v hoteli Ritz ju oslovil Rod Stewart, aby spolu naspievali jeho skladbu Hot Legs, čím speváčke pomohol zviditeľniť sa. (Mimochodom, George W. Bush svojho času označil nohy Tiny Turner za najslávnejšie v šoubiznise.) Nasledovalo turné s Rolling Stones a Tina Turner sa stávala miláčikom publika. Bránou k úspechu v sólovej kariére bol hit What's Love Got to Do With It? z roku 1984. Štyridsať­päťročnej Tine Turner zabezpečil titul najstaršej speváčky, ktorá sa dostala na vrchol amerického rebríčka. V rovnakom čase sa s ňou spojil aj jej ďalší obdivovateľ David Bowie, s ktorým naspievala prerábku skladby Iggyho Popa Tonight.

Úspešné profesionálne obdobie prinieslo do života speváčky o 17 rokov mladšieho muža Erwina Bacha, ktorého si napokon vzala po 27 rokoch spoločného života, a to aj napriek tomu, že po Ikovej smrti vyhlásila, že sa už nikdy nevydá.

Tina sa od úspechu v osemdesiatych rokoch drží stále na svojom rockovom tróne ako kráľovná bez ohľadu na to, či vydáva novú hudbu. Jej fanúšikovia ju milujú a každoročne na jej narodeniny organizujú oficiálnu oslavu vždy v inom meste. Tento rok sa oslava konala v Berlíne a trvala dve noci plné hitov Tiny Turner.

Speváčka nedávno potešila svojich fanúšikov, keď v rozhovore pre britský denník The Guardian prezradila, že s hudbou ešte ani zďaleka neskončila a plánuje sa jej venovať, kým bude žiť. „Modlím sa každý deň, aby som bola zdravá a mohla robiť svoju prácu najmenej do 95-ky. Milujem to teraz viac, ako keď som začínala,“ povedala Tina Turner.

3× Tina Turner

  • v Riu de Janeiro pokorila svetový rekord v počte platiacich návštevníkov na sólovom koncerte, ktorý videlo 184 000 ľudí
  • je najstaršou ženou, ktorá sa objavila na obálke módneho magazínu VOGUE.
  • nosí parochne, vlasy si spálila, keď sa chcela dať prefarbiť na blond.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tina Turner #speváčka #jubileum