Záver roka v znamení rockových albumov

Pink Floyd, Foo Fighters, ale aj Smashing Pumpkins potešili svojich fanúšikov v závere roka 2014 vydaním dlho očakávaných rockových albumov.

19.12.2014 07:00
Dave Grohl Foto: ,
Dave Grohl s kapelou Foo Fighters vydali album Sonic Highways.
debata

Spoločným charakteristickým znakom nahrávok je veľký záujem fanúšikov, ktorý sa odráža na predajnosti nahrávok. Protipólom úspechov predaja je však v niektorých prípadoch kritika.

Rozruch spôsobila v hudobnom svete posledná nahrávka Pink Floyd s názvom Endless River, vytvorená zo staršieho materiálu z roku 1993, keď kapela nahrávala album The Division Bell. Album dostal po 19 rokoch kapelu opäť na vrchol britského albumového rebríčka, napriek tomu Endless River vyvolal rozporné reakcie kritikov. Denník The Guardian napísal, že nahrávka je skôr ozvenou z minulosti, čo zároveň môže byť rovnaký dôvod, prečo sa fanúšikom páči.

Zatiaľ čo Pink Floyd stavili na istotu, nezvyčajný hudobný experiment vytvorili Foo Fighters. Na album Sonic Highways si museli priaznivci počkať takmer tri roky. Každú z ôsmich pesničiek nahrávali Foo Fighters v inom meste. Súčasne s albumom vznikal dokument, ktorého réžiu mal pod palcom samotný frontman kapely Dave Grohl. Hudobný ráz amerických miest ako New Orleans, Chicago či Austin mali skladbám dodať nielen ich nahrávacie štúdiá, ale aj umelci, ktorých prizvali Foo Fighters k spolupráci. „Toto ľudia ocenia bez ohľadu na to, či majú radi Foo Fighters, alebo nie,“ uviedol Grohl v rozhovore pre magazín Rolling Stones. „Keď som zhromaždil všetkých týchto ľudí, sedeli sme a rozprávali sa o hudbe, histórii miest, ich kultúre, ako nás ovplyvnila. Boli to zväčša rovnaké veci. Na konci večera sme mali dospieť k záveru, a tým bola pesnička,“ dodal Grohl. Ten priznal, že Sonic Highways je výnimočným projektom, ktorý sa už nebude opakovať.

Záujem fanúšikov vyvolala aj ďalšia časť z dlhodobého konceptu Teargarden by Kaleidyscope (2009–2015) americkej alternatívnej rockovej kapely Smashing Pumpkins Monuments to an Elegy. Nahrávku vydala kapela 8. decembra a dodržala svoj sľub, že jej zvuk bude najmä o gitarách. Podľa hosťujúceho bubeníka Tommyho Lee nahrávka znie ako prvé albumy Smashing Pumpkins. „Myslím si, že je to možno najlepšia nahrávka, akú Corgan napísal,“ uviedol pre hudobný magazín NME Lee. Zavŕšenie série piatich albumov s názvom Day for Night vyjde už budúci rok a zostáva na Billym Corganovi, akým smerom sa album poberie, aby nebol len akousi kópiou predchádzajúcich nahrávok Oceania a súčasnej novinky Monuments to an Elegy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pink Floyd #Foo Fighters #Smashing Pumpkins