Rockový búrlivák Rod Stewart

Jeden z najznámejších spevákov s charakteristickým chrapľavým hlasom a vášnivý fanúšik futbalového klubu Celtic Glasgow Rod Stewart oslavuje 70. Do hudobného dôchodku sa však nechystá. Plánuje ďalšie koncerty v Austrálii a na Novom Zélande a nové piesne.

17.01.2015 05:00
Rod Stewart Foto: ,
Spevák Rod Stewart oslavuje sedemdesiatku.
debata

Rod Stewart je na scéne už pol storočia a poslucháčom priniesol veľa nestarnúcich hitov. Momentálne priznáva, že má za sebou náročné obdobie. Vo februári ukončí sériu koncertov v Las Vegas a vypätie aj okolitá púšť dali jeho hlasivkám poriadne zabrať. „Suché prostredie je veľmi náročné pre každého speváka. Stále sa musíte starať o svoj hlas. U mňa to znamená hlasový odpočinok,“ vysvetľuje Rod Stewart, ktorého deti nechápu, prečo otec stále mlčí. „Matka im hovorí, že nemôžem rozprávať, pretože práve pracujem,“ dodáva Stewart, otec ôsmich detí, pričom najmladší syn Aiden Patrick bude mať vo februári štyri roky. Nestarnúci spevák sa netají tým, že v súčasnosti pracuje na nových skladbách. Hoci bližšie informácie zatiaľ nie sú známe, v súvislosti s novou nahrávkou sa spomína rok 2016.

K hudbe sa Rod Stewart dostal prostredníctvom rodičov, ktorí obdivovali amerického speváka Ala Jolsona. Na svoje štrnáste narodeniny dostal prvú gitaru a už o pár mesiacov hral v školskej kapele. Napriek otcovmu naliehaniu, aby sa stal profesionálnym futbalistom, si radšej vybral hudbu, vraj preto, že ako futbalista by sa nemohol oddávať zhýralému spôsobu života.

Šancu spievať v kapele dostal až od gitaristu Jeffa Becka, ktorý ho neskôr zoznámil aj s verným priateľom Ronniem Woodom z Rolling Stones. Z čias, keď hrával v Backovej kapele, sa naučil jednu vec, ktorou sa riadil po celý život. „Ak spievaš v rockovej skupine, máš dievčatá. Tak som na tom pracoval,“ priznáva Stewart, ktorý bol tri razy ženatý a prežil vážny vzťah s ďalšími piatimi ženami, výhradne z radov modeliek alebo herečiek.

Ani úspech u žien neukojil túžbu Roda Stewarta po sólovej kariére. Odišiel zo skupiny a sústredil sa na vlastné skladby. Prvý singel Good Morning Little Schoolgirl naštartoval jeho sólovú kariéru a bol predzvesťou debutového albumu An Old Raincoat Won't Ever Let You Down, ktorý vydal v roku 1969. Ďalších 27 nahrávok prinieslo hity ako Maggie May, Mandolin Wind, Downtown Train, Rhythm of My Heart či All For Love, ktorú naspieval spolu Bryanom Adamsom a Stingom pre film Traja mušketieri v roku 1993.

3× Rod Stewart

  • Odohral v Riu na pláži Copacabana najmasovejší koncert v histórii pre 3,5 milióna ľudí.
  • V roku 1963 ho deportovali zo Španielska pre tuláctvo.
  • Sailing je vraj jediná skladba, ktorú nahral bez posmelenia alkoholom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Rod Stewart #rocker