Audiokazety hlásia návrat

Ručné pretáčanie kazety za pomoci ceruzky či vyčerpávajúce odstraňovanie navinutej pásky z prehrávača nemusia patriť iba do minulosti. Ak ste si ponechali ako spomienkový artefakt svoj starý "magneťák", urobili ste dobre.

19.01.2015 14:00
Kazeta, Strážcovia galaxie Foto:
Svojich pár minút slávy zažila kazeta aj vo filme Strážcovia galaxie (2014), kde hlavný hrdina, unesený mimozemšťanmi, si zo Zeme odnesie len walkman s jedinou kazetou.
debata (1)

Magnetofónové kazety sú opäť v hre. Príchod cédečiek a hudby dostupnej prostredníctvom internetu ich síce vytlačil koncom 90. rokov z trhu, no i napriek tomu, že nejde práve o najspoľahlivejší nosič a v dnešnom ponímaní stratil aj svoju kompaktnosť, kazeta má stále svoje čaro.

Na audiokazete aj MGMT či Taylor Swiftová

Vydavateľstvo Virgin Records vo svojej predpovedi očakávaných udalostí v hudobnom svete na rok 2015 uviedlo aj návrat audiokaziet. „Možno si myslíte, že fyzické nosiče sú mŕtve a sťahovanie a streamovanie hudby predstavujú budúcnosť, ale v skutočnosti by ste sa mohli mýliť,“ uvádza Virgin Records. Svojich pár minút slávy zažila kazeta aj vo filme Strážcovia galaxie (2014), kde hlavný hrdina, unesený mimozemšťanmi, si zo Zeme odnesie len walkman s jedinou kazetou. Spoločnosť Marvel sa preto rozhodla vydať soundtrack k filmu aj na magnetofónovej páske a išlo o prvú kazetovú nahrávku vyrobenú spoločnosťou Disney Music Group od roku 2003.

Kedysi populárny nosič sa ešte stále udržiava v kruhoch indie rockových kapiel. Singel Alien Days vydali na kazete americkí MGMT a tomuto formátu neodolali ani Julian Casablancas a rockoví The Flaming Lips, Deerhunter, ktorí takto podporili udalosť Cassette Store Day, ekvivalent vinylovej akcie na podporu nezávislých obchodov s hudbou Record Store Day. Britská indierocková skupina British Sea Power svoj posledný album Machineries of Joy sprístupnila okrem CD a vinylov aj na audiokazetách. „Kazety sa stali o čosi módnejšie v súčasnosti a to je nepochopiteľné – majú akúsi silu proti internetovému nátlaku,“ uviedol spevák British Sea Power Scott Wilkinson. Na magnetofónovej páske vyšiel aj album Taylor Swiftovej s názvom 1989, ktorým sa speváčka vracia do roku svojho narodenia, čo ju prirodzene priviedlo k myšlienke sprístupniť vlani najpredávanejšiu nahrávku aj na kazete.

Kazeta ako nezávislý nosič

Hudba vo fyzickej podobe má pre ľudí z rôznych dôvodov stále význam, čo napokon dokázal vinylový ošiaľ a aj britský prieskum ICM Research, podľa ktorého 15 percent oslovených si cédečká, platne a kazety kupuje kvôli túžbe vlastniť fyzickú kópiu nahrávky, bez ohľadu na to, či si nahrávky niekedy vypočujú. Až 26 percent mladých ľudí od 18 do 24 rokov si kupuje hudobné nosiče iba do zbierky. A hoci elektronická hudba na magnetickom nosiči pôsobí skôr ako paradox, rovnako ako živé kapely tvorcov láka možnosť šírenia vlastnej hudby v kontrolovanom množstve a vo fyzickej podobe.

Magnetofónové kazety sú stále dostupným nosičom, čo využila ešte v roku 2010 trenčianska skupina Youcoco, ktorá svoj debut Big Now! vydala aj na kazetách – kusovej výroby. Kým v Británii ide o módny formát, u nás sú vnímané vlažnejšie. Domáce nezávislé hudobné vydavateľstvá Slnko Records a Deadred v tomto roku špeciálne vydania albumov na audiokazetách neplánujú, no zároveň pripúšťajú ich možný návrat. „Pochybujem, že v dnešnej digitálnej ére sa priemysel k tomuto formátu ešte vráti, ale, samozrejme, kazety, ako minoritné médium pre publikovanie hudby a pekná vec – artefakt, ešte môžu zažiť v istých kruhoch konjunktúru,“ uviedol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred.

Problém s vydávaním hudby na kazetách vidí aj Shina zo Slnko records. „Prežiť môžu a môžu sa aj vrátiť ako vinyly, ale to chce predovšetkým, aby sa nejaký výrobca vrátil aj k výrobe ,kazeťákov', lebo ak ľudia aj majú nejaký archív doma, problém je najmä v tom, že si to nemajú na čom prehrať,“ hovorí vydavateľka.

V Českej republike vznikol virtuálny priestor Audiokazeta.cz s cieľom vytvoriť platformu pre kazety, demá, magnetofóny a „kazeťáky“. Kým naši vydavatelia sa s kazetami prakticky nestretávajú, v Česku existuje mikrovydavateľstvo TAPE-TY zamerané práve na kazety. Svoju činnosť odštartovalo v minulom roku vydaním debutu ambientného elektronického projektu Les. Koncom roka vyšli kazety aj pražskej skupine Peleton v náklade 100 kusov a noisovej kapele The Sound Of Biblical Violence s nákladom 47 kusov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #návrat #audiokazety #MC