Slovenský komorný orchester si pripomenie Bohdana Warchala

Členovia Slovenského komorného orchestra na čele s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom si aj tento rok pripomenú svojho zakladateľa Bohdana Warchala. Súbor, ktorý má za sebou viac ako polstoročné pôsobenie na scéne, mu venuje svoje nedeľné (25.1.) vystúpenie o 16. h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie.

24.01.2015 12:00
Slovenský komorný koncert Bohdana Warchala... Foto:
Slovenský komorný koncert Bohdana Warchala
debata (1)

„V roku 1960 bol práve prof. Bohdan Warchal iniciátorom vzniku komorného súboru. Komorný orchester pod jeho umeleckým vedením zažil zlatú éru, koncertoval nielen v slovenských mestách, ale uznanie dosiahol v mnohých svetových metropolách,“ uviedla tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova. „Bohdan Warchal viedol komorný orchester s malou nečakanou pauzou celých 40 rokov. Na koncerte k tomuto okrúhlemu výročiu v Koncertnej sieni SF odovzdal štafetu umeleckého vedúceho svojmu žiakovi Ewaldovi Danelovi, ktorý od januára 2001 v tejto práci s omladeným súborom pokračuje,“ dodala.

Koncert Hommage à Bohdan Warchal sa uskutoční dva dni pred nedožitým životným jubileom Warchala, ktorý sa narodil pred 85 rokmi a zomrel v roku 2000. Zaznejú Pièces en concert pre violončelo a sláčikový orchester Francoisa Couperina, Koncert pre hoboj a orchester Ladislava Kupkoviča a Serenáda pre sláčikové nástroje E dur op. 22 Antonína Dvořáka.

Nedeľný koncert bude spojený s krstom publikácie Hral som s Warchalovcami, ktorej autorom je bývalý člen Slovenskej filharmónie, violista Kornel Klatt. Pod umeleckým vedením Bohdana Warchala hral v Slovenskom komornom orchestri tridsať rokov.

„Kniha spomienok opisuje obdobie rokov 1966 až 1995 a podáva farbistý obraz o činnosti a svetových úspechoch SKO, a to nielen vymenúvaním zájazdov, ale aj opisom každodenného života členov orchestra na cestách po svete. V osobne ladenom texte ožíva predovšetkým postava Bohdana Warchala, hudobníka obdareného schopnosťou inšpirovať ostatných a zjednocovať hudobné cítenie jednotlivcov do pôsobivého celku,“ uvádza vydavateľ Hudobné centrum o knihe, ktorá je ilustrovaná množstvom fotografií z osobného archívu autora a dopĺňa ju rozsiahla diskografia SKO.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský komorný orchester #Bohdan Warchal