Debut Ettelly Diamant na ceste do neznáma

Desať rokov od prvého EP vydal elektronický projekt Ettella Diamant svoj debutový album Again. Vokál speváčky Sylvie Menyhértovej - Slivky známej z kapely Puding pani Elvisovej - a pokojný downtempový priebeh nahrávky, vytvorenej z divotvorných zvukov dodávajúcich hudbe hlbší priestor berú poslucháča na neznáme miesta vykreslené hudbou. Again sa o priazeň poslucháčov uchádza aj v ankete Rádia FM Radio_Head Awards v kategóriách Album roka, Debut roka a Singel roka (Deadlock).

26.01.2015 07:00
Hlasom Ettelly Diamant je Slivka z Pudingu pani... Foto: ,
Hlasom Ettelly Diamant je Slivka z Pudingu pani Elvisovej.
debata

Priestor pre fantáziu

Obrazotvorný a žánrovo nevymedzený album Again sa začína skladbou Positive. S jemnou melanchóliou vstupujeme do počítačovej hry alebo Matrixu, kde výrazný minimalistický klavír zneisťuje poslucháča, ktorý beží skladbou v pomalom breakbeatovom refréne opakujúcom slovo Again v sprievode kmeňových zvukov. Za hudobnou podobou albumu stoja Richard Lalík a Peter „Kypo“ Veselý, pričom Juraj Plánovský aka Profesor Zaplátaný sa postaral o elektrickú gitaru a ako hosťa si prizvali violončelistu Libora Kociana.

Ettella Diamant: Again Foto: Deadred Records/ Starcastic Records / Vlna, 2014
Ettella Diamant: Again / Deadred Records// Starcastic Records / Vlna, 2014 Ettella Diamant: Again

Album Again sa poslucháčovi postupne odhaľuje a stále si drží svoju tajomnosť. V tomto prípade nejde o typický debut, za ktorým by sme možno stereotypne očakávali hudobné prvotiny. Je to nahrávka skúsených hudobníkov, ktorá si dopriala čas. Prechádza hudobnými štýlmi a zvukmi, experimentuje s elektronikou, ale aj s reálnymi nástrojmi, ktoré vsadila do nezvyčajných spojení a vokál toto všetko tmelí do harmonickej jednoty. Again pôsobí ako kompaktný a vyvážený celok. Poslucháč plynule prechádza pesničkami, ktoré dávajú priestor jeho fantázii. Takmer 34 minút hudby udržuje pozornosť a hoci by sa mohla dostaviť úvaha, že by album mohol mať aj dlhšiu minutáž, nedá sa povedať, že by mu niečo chýbalo. Je presne taký, aký mal byť, o čom svedčia vyzreté nápady a desaťročný tvorivý proces.

Vokál, ktorý sa dostáva pod kožu

Melancholická nálada sa tiahne celou nahrávkou ako tmavý závoj, aj napriek tomu však hudobne vyvoláva pozitívne emócie. Je to sen, ktorý sa počas počúvania vyvíja – chvíľu prechádzka medzi dvojmetrovými mechanickými slnečnicami v pesničke Angst a náhle sa poslucháč ocitá na tanečnom parkete vychyteného klubu s Future Ex alebo tápe v prítmí vlastných myšlienok v skladbe Dusk. Éterický hlas Sylvie Menyhértovej sprevádza poslucháča albumom a celkom nenápadne sa dostáva pod kožu. Speváčka sa tu objavuje v nových polohách a pristane jej to. V singli Deadlock je mierne sladká a necháva vyniknúť hudbu. Elegantný sláčikový úvod rozrušia bubny v refrénoch. Zaujímavé sú najmä časti, kde speváčka spieva v nižších polohách, ako je to v pesničke Angst alebo Dusk, kde sa objavuje v netradičnej úlohe rozprávačky.

Aj takto znie Ettella Diamant

Vytvárať hity zaiste nebolo cieľom projektu Ettella Diamant, ale je to skôr vedľajší účinok, keď si pesnička poslucháča uloví. Tri roky pred vydaním albumu Again sa skladba Hypnogen objavila na kompilácii Ten Deadred k desiatemu výročiu nezávislého vydavateľstva Deadred Records. Už tam pôsobila ako pozoruhodný kúsok. Svojou energiou a dynamickým priebehom s tanečným potenciálom patrí k najlepším na nahrávke.

Album Again má svoj štýl, no rozhodne nie je jednotvárny, dokáže prekvapiť viacerými skladbami, kde sa predpokladaný vývoj úplne zmení a ak poslucháč umožní albumu, aby si ho získal, nechá manipulovať hudbu s jeho myšlienkami a fantáziou, môže byť práve album Again nahrávkou, ku ktorej sa rád vráti.

Hodnotenie Pravdy: 4/5
Ettella Diamant: Again / Deadred Records// Starcastic Records / Vlna, 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná recenzia #Ettella Diamant #slovenský hudobný debut