Petr Janda: Kým budeme hrať, bude dobre

Na scéne fungujú už viac ako päťdesiat rokov a stále robia novú hudbu so svojím typickým rukopisom. Aktuálny album Souhvězdí drsňáků je druhou časťou plánovanej trilógie skupiny Olympic.

29.01.2015 14:00
petr janda, spevak Foto: ,
Petr Janda s Olympicom vydajú tento rok svoj dvadsiaty album Souhvězdí romantiků.
debata

Rockeri by ju chceli zavŕšiť ešte tento rok nahrávkou Souhvězdí romantiků. Pôjde o dvadsiaty štúdiový album skupiny Olympic, čím sa im podarí dosiahnuť pomyselnú métu, ktorú si predsavzali. Podľa vzoru Pink Floyd a ich poslednej nahrávky Endless River zostavenej zo staršieho, dosiaľ nepoužitého materiálu, sa však nechcú vybrať. „Pink Floyd to urobili tak nešťastne, že vymietli staré zásuvky, staré nahrávky a album bol prijatý veľmi negatívne,“ hovorí o poslednom albume Pink Floyd Petr Janda.

Pravidlo vymazania

Aktuálny devätnásty album Souhvězdí drsňáků podľa slov autora hudby Petra Jandu vznikal veľmi ľahko, hoci nikto neveril, že sa im ho podarí vytvoriť len rok po vydaní Souhvězdí šílenců. Dva mesiace pred nahrávaním zložil dvadsať pesničiek a spolu s ostatnými členmi kapely z nich vybrali 13 kúskov. Zvyšný nepoužitý materiál Janda definitívne vymazal. „Úplne neznášam, keď niekto vymetá šuplíky. Keď niečo 30 rokov leží v zásuvke, tak to bude zásadne znieť ako z inej platne,“ vraví spevák, pre ktorého je hudba odrazom aktuálneho stavu duše.

Texty pesničiek napísali na mieru pre Olympic Karel Šíp, Aleš Brichta, Ondřej Fencl, Pavel Chrastina, Vlastimil Henych a Eduard Krečmar. V úvodnej Mám radost ze života sa Janda priznáva, že ho trápi neistota, ako dlho ešte bude na scéne, pričom pesnička Kámen, co se valí, následne vyjadruje stratégiu kapely. „Tvárime sa, že máme 18 aj keď je tam pesnička, ktorá hovorí o tom, že kým sa valí kameň – čo sme my, tak na ňom nemôže narásť mach. Takže sa musíme stále valiť ďalej, aby nás ten mach neobrástol. Dokedy budeme hrať – bude dobre, ak to zabalíme, tak skončíme,“ uviedol Janda.

Už samotný názov Souhvězdí drsňáků napovedá, že kapela dopriala nahrávke surový, drsný zvuk. Ten reprezentujú najmä pesničky Leguán, Muzikál či Dlouhán, kde Janda spieva hrdelným hlasom, naopak, pri jednej z pomalých vecí na albume – Němá Janda objavil novú „sladko-ľúbivú“ polohu svojho hlasu. Album skupine odkryl nové možnosti, ale zároveň predstavuje výzvu či posolstvo pre ľudí, že Olympic ešte stále má ľuďom čo povedať.

Digitalizácia zabíja hudbu

Hudba na Slovensku a v Česku sa podľa Petra Jandu za desaťročie nikam neposunula, z čoho obviňuje práve digitálnu techniku. „Dala možnosť hrať hudbu všetkým, aj tým netalentovaným neumelcom. Dnes dokonca muzikant nemusí vedieť na nič hrať,“ uvádza spevák, ktorému chýba v hudbe prirodzený filter, keď sa k nahrávaniu albumu dostali len životaschopné projekty. „Vidím to u mňa v štúdiu. Príde kapela – hrať nevedia, ale výsledok je skvelý. Dnes sa veľmi klame,“ uzatvára Janda, ktorý priznáva, že domácu hudobnú scénu nesleduje, pretože ho to buď nebaví, alebo má pocit, že to už niekde počul.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na koncerty Olympicu v rámci Permanentného turné aj v tomto roku. Spevák Petr Janda síce už o pár dní vyrazí na mesačnú koncertnú šnúru po Austrálii, ale hneď po návrate odohrá začiatkom apríla tri koncerty v Česku. Presné termíny koncertov na Slovensku zatiaľ nie sú známe, isté však je, že kapela okrem nahrávania Souhvězdí romantiků plánuje v tomto roku odohrať 60 až 70 koncertov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympic #Petr Janda #Souhvězdí romantiků