Gypsy Jazz Festival privíta Billa Evansa

Štvrtý ročník Gypsy Jazz festivalu prinesie na dosky Divadla Nová scéna temperament rozmanitého hudobného žánru a rómskych džezmenov. V pondelok 2. februára sa bratislavskému publiku predstaví speváčka zo slávneho muzikantského rodu Dotschy Reinhardtová, Američanka Gail Andersonová a headliner festivalu saxofonista Bill Evans.

01.02.2015 09:00
Bill Evans, saxofonista Foto:
Headliner tohtoročného Gypsy Jazz Festivalu saxofonista Bill Evans.
debata

Hudobník, ktorého uznával Miles Davis

Už ako 19-ročný začal hrávať po boku ikony džezu trubkára Milesa Davisa, ktorý vyhlásil, že ak by hral na saxofón, chcel by hrať ako Bill Evans. Hlavná hviezda Gypsy Jazz Festivalu Bill Evans sa vracia na Slovensko po takmer ôsmich rokoch. „Je to veľká udalosť, že takýto svetoznámy hudobník príde do Bratislavy,“ hovorí organizátor Milo Suchomel. Po prvýkrát sa Suchomel stretol s Evansom na súťaži Jazz Juniors Krakow Festival v roku 2001. „Bol to môj veľký vzor. Teraz som sa mu pripomenul a Bill Evans bez nejakých zaváhaní pozvanie prijal a veľmi sa potešil. Opäť po rokoch ho uvidím a teraz si s ním aj zahráme,“ hovorí Suchomel, ktorý spolu so svojím 30-členným orchestrom bude Evansa sprevádzať.

Rytmy rómskeho džezu na Novú scénu prinesie nemecká speváčka s francúzskymi koreňmi Dotschy Reinhardtová. Speváčka je potomkom Djanga Reinhardta, označovaného za jedného z najlepších gitaristov všetkých čias. Na festivale vystúpi aj energická speváčka s výrazným hlasom Gail Andersonová, ktorá spolupracuje s Milom Suchomelom už niekoľko rokov.

Podmienkou dramaturgie je pestrosť

Myšlienku usporiadať festival, na ktorom si zahrajú rómski džezoví hudobníci, si Milo Suchomel priniesol zo zahraničia, kde sa zúčastnil na rôznych prestížnych hudobných festivaloch. „Na Slovensku tvoria silnú džezovú základňu rómski umelci, tak som si povedal, že založím rómsky džezový festival. Preto je aj dramaturgia veľmi pestrá. Je to taký multikultúrny festival,“ uviedol pre Pravdu Milo Suchomel.

V programe festivalu dominujú najmä rómski umelci interpretujúci džezovú hudbu. Pomaly nepísaným pravidlom sa stalo, že na festivale vystupuje vždy aj zvučné meno zo svetovej džezovej scény. Milo Suchomel priznáva, že ako saxofonista má tendenciu volať na festival práve saxofonistov. O čom svedčia aj predchádzajúce ročníky festivalu. V roku 2011 sa predstavil na Gypsy Jazz Festivale jeden z tvorcov dejín džezu Benny Golson, druhý ročník patril Erniemu Wattsovi, ktorý absolvoval aj turné s Rolling Stones v roku 1981 a spolupracoval na viacerých albumoch Marvina Gayea, a vlani potešil publikum Rick Margitza známy spoluprácou s Milesom Davisom či Chickom Coreom.

Napriek samotnému názvu Gypsy Jazz Festival nie je typickým festivalom. Program je navzájom prepojený do jedného celku. „Bude to viac-menej skôr galavečer ako typický festival. Bude to taký mix a príjemný večerný koncert, kde sa budú sólisti striedať,“ hovorí Milo Suchomel. Okrem hudobných vystúpení sa na festivale predstaví aj tanečníčka Simona Horvátová, ktorá spolu s tanečnou skupinou vytvorila choreografie k skladbám džezmenov. Súčasťou festivalu bude tiež výstava diel slovenských maliarov Vladislava Zabela, Pavla Pokorného a Jozefa Srnu mladšieho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #Gypsy Jazz festival #Bill Evans