Na Pohode vystúpia Franz Ferdinand a Sparks s novým projektom

Program trenčianskeho festivalu Pohoda sa pomaly zapĺňa lákavými menami. Po Björk organizátori odkryli ďalšieho headlinera.

25.02.2015 09:36 , aktualizované: 17:37
Franz Ferdinand Foto:
Franz Ferdinand prídu po prvýkrát na Slovensko.
debata

Pred dvomi rokmi spojil festival Coachella škótsku skupinu Franz Ferdinand s rockovými veteránmi Sparks. Vtedy si povedali, že by mohli spolu niekedy nahrať pesničku a nezostalo len pri slovách. V posledných mesiacoch pracujú na spoločnom projekte, ktorý je prepojením synth rocku 70. rokov a indie rocku nového milénia. Výsledkom bude piaty štúdiový album Franz Ferdinand a spoločné európske turné. „Medzi Franz Ferdinand a Sparks akoby došlo ku zrážke vlakov a takto by mohol znieť ich vrak,“ uviedol pre magazín NME keyboardista Sparks Ron Mael.

Lahôdka nielen pre fanúšikov

Návštevníci devätnásteho ročníka festivalu Pohoda budú medzi prvými divákmi na svete, ktorí majú možnosť vidieť a počuť spoluprácu Franz Ferdinand so Sparks naživo. „Alex Kapranos si zaspieval s kapelou Sparks počas sv.¤Valentína v Los Angeles. Skutočnou lahôdkou, ešte o úroveň vyššie, by mal byť originálny projekt spojenia oboch kapiel,“ uvádzajú organizátori festivalu. Nové skladby vznikali podľa slov Rona Maela veľmi spontánne a prirodzene. Po tom, čo sa obe kapely dohodli na spolupráci, si začali vymieňať nápady. Zrazu mali hotových šesť skladieb. Bolo jasné, že ich spolupráca presiahla očakávania a ďalšou métou je spoločný album. „Hlasy Alexa a Russella sú veľmi charakteristické. Štýly oboch kapiel sa spájajú ľahko,“ prezradil Ron Mael pre NME. Pripravovanú nahrávku zastrešuje americký producent a zvukový majster John Congleton, ktorý v minulosti spolupracoval aj so speváčkou St.¤Vincent, Annou Calvi či s The Roots.

Osudová spolupráca

Po prvý raz sa členovia Sparks a Franz Ferdinand stretli v roku 2007. Už vtedy prehodili pár slov o možnostiach spolupráce, no k jej realizácii došlo až minulý rok. Malú ochutnávku či návnadu ponúkli fanúšikom počas nedávneho koncertu v Ace Theatre v Los Angeles, kam si Sparks prizvali aj Alexa Kapranosa. Koncert v Ace Thetre sa niesol v komornej atmosfére. Prvá polovica vystúpenia patrila albumu Sparks s názvom Kimono My House, ktorý znel v sprievode 38-členného orchestra. Keď potom privítal spevák Russell Mael na pódiu Alexa Kapranosa, zaspievali spolu hit When Do I Get To Sing My Way z albumu Gratuitous Sax & Violins (1994).

Spevák Alex Kapranos sa netají tým, že Sparks sú preňho veľkou inšpiráciou a priznáva, že ho ich tvorba veľmi ovplyvnila a špeciálne sa to týka pesničky When Do I Get To Sing My Way. „Je pre mňa veľmi dôležitá. Spievať ju s nimi je pocta,“ uviedol pre Los Angeles Times Kapranos. Práve vystúpenie v Los Angeles by mohlo naznačovať isté kontúry, ako by mohol vyzerať aj koncert na Pohode.

Ďalšie informácie o pripravovanom albume, jeho názov či dátum vydania stále nie sú známe. Isté je len to, že Sparks a Franz Ferdinand vyrážajú v júni na spoločné letné turné a jednou ich zastávkou bude aj trenčianske letisko.

Headlineri letných festivalov

Pohoda: Björk, Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Young Fathers
Topfest: The Exploited, Stratovarius, Arch Enemy, Within Temptation
Grape: Netsky live, Triggerfinger, Kadebostany, Brns
Sziget Festival: Robbie Williams, Florence and The Machine, Alt-J, The Ting Tings
Volt Festival: David Guetta, Motörhead, Fatboy Slim, John Newman
Colours of Ostrava: Björk, St. Vincent, Rudimental, Mika, Caribou
Rock For People: Faith No More, Limp Bizkit, Bastille, Three Days Grace
Frequency: Linkin Park, The Prodigy, The Chemical Brothers, The Offspring
Nova Rock: Mötley Crüe, Die Toten Hosen, Slipknot, Motörhead
Off Festival: Patti Smith, Run the Jewels, Sunn O)))

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Franz Ferdinand #Sparks