Charli XCX: Najlepšia hudba vzniká, keď nechcete vytvoriť hit

Jej kariéru naštartovali koncertné šnúry s Coldplay, The Ting Tings, Paramore, Marina and the Diamonds či Katy Perry, ktorej britská speváčka Charli XCX predskakovala aj minulý týždeň v Bratislave, kde si nasadením a energiou okamžite získala publikum.

05.03.2015 09:00
Charli XCX Foto: ,
Speváčka Charli XCX počas minulotýždňového koncertu Katy Perry v Bratislave.
debata

Po decembrovom vydaní jej tretieho štúdiového albumu s názvom Sucker, v ktorom spája pochmúrne nálady a veselé popové melódie, jej popularita rastie. Aktuálny singel Boom Clap sa stal jednotkou v americkom singlovom rebríčku a Charli XCX momentálne pripravuje svoje prvé európske turné.

Ako vyzerá váš bežný deň počas turné?

Takmer vôbec nespím. Každý deň je v podstate rovnaký. Hoci vo Viedni sme boli v jednom klube. Bolo to veľmi zábavné. Mala som na sebe pyžamo.

Čo hovoríte na turné Katy Perry?

Je to super. Vystupovať na takom veľkom pódiu je úžasné. Publikum je veľmi mladé a v podstate urobia čokoľvek, o čo ich požiadam, čo je dosť zábavné a milé. Som naozaj šťastná, že som bola pozvaná na túto šnúru, pretože Katy Perry je fantastická umelkyňa a je skvelé byť s ňou na pódiu.

Už v roku 2012 ste boli na turné po USA so skupinou Coldplay ako predskokanka aj so svojou kapelou. Ako si spomínate na vaše spoločné koncerty?

Tak to bola naozaj skvelá skúsenosť. Užila som si to. Chris Martin je najlepší skladateľ popových piesní mojich čias. Povedal, že sa mu veľmi páči moja skladba Stay Away a rád ju počúva v kuchyni. Bolo to fantastické turné a boli k nám naozaj veľmi milí.

Vašu aktuálnu nahrávku Sucker označil magazín Rolling Stone za najlepší popový album minulého roka. Sú pre vás dôležité názory kritikov?

Bolo by štýlové povedať, že nie, ale je fajn prečítať si niečo pozitívne. Vec sa má tak, a nechcem, aby to znelo namyslene, ale som vďačná a šťastná, že moje dva albumy sa stretli s veľmi dobrým ohlasom. Nemala som zatiaľ zlé recenzie. Takže nemôžem povedať, že mi to je jedno. Ak by som v jednom kuse dostávala na „držku“, určite by ma to veľmi deprimovalo. Takže áno, recenzie sú dôležité. Keď tvorím hudbu, v podstate vôbec nemyslím na poslucháčov. Som v tomto prípade dosť sebecká. Robím hudbu len pre seba a je veľmi príjemné, že ľudia sa dokážu stotožniť s tým, o čom spievam a záleží im na tom.

Minulý týždeň ste odovzdávali cenu Brit Award pre nováčika roka, aké to bolo?

Naozaj zábavné (smiech). Bolo tam veľa šampanského a výborne som sa bavila. Som veľmi šťastná, že som nespadla, keď som odovzdávala cenu. Toho som sa najviac obávala, ale bola to dobrá noc.

Na Brit Awards ocenili najlepšie počiny za minulý rok, aká nahrávka najviac zaujala vás?

V podstate nepočúvam veľa hudby, preto je pre mňa ťažké odpovedať, ale nahrávka, ktorú počúvam veľa, je The Church od Mr. Oiza. Mám ho veľmi rada. Je to tvrdé francúzske techno.

Ovplyvnil vás aj pri nahrávaní albumu Sucker?

V prípade albumu Sucker to bola francúzska popová hudba zo 60. rokov, Yé-yé pop, veľa punkovej hudby, plastickej punkovej hudby a tiež The Ramones, Bow Wow Wow, Weezer, toto mi práve teraz napadá v spojení s mojím novým albumom. So skladaním piesní a s produkovaním skladieb mi pomáhal Patrik Berger zo Švédska. Nahrávku sme začali dávať dokopy hneď po tom, čo mi vyšiel prvý album. V podstate sme sa spolu dlho len tak flákali vo Švédsku a robili sme veľa punkových pesničiek. Patrik bol v skupine Snuffed by the Yakuza, a vtedy som prespievala veľa jeho skladieb.

Vtedy vznikol aj hit I Love It?

Obaja sme mali depresívne nálady a napísali sme I Love It. Táto pesnička má celkom divné, studené pozadie tvorby. Mali sme všetkého po krk a boli sme v koncoch. Bolo toho strašne veľa. Tým, že sme o tom rozprávali, podarilo sa nám vytvoriť nahnevanú, unadávanú hudbu a priviedlo nás to aj k nahratiu albumu Sucker. Patrik je moja spriaznená duša, pokiaľ hovoríme o tvorení piesní.

Prečo je Švédsko pre vás ideálnou krajinou na skladanie hudby?

Švédsko je plné ľudí, ktorí sa nezaujímajú o popovú hudbu, a na druhej strane robia naozaj dobrý pop. A to je super. Nie je nič lepšie, ako ísť do štúdia s niekým, kto chce a dokáže napísať pesničku, ktorá okamžite znie, akoby sa hrala v rádiu. Švédi, s ktorými som spolupracovala, sú experimentátori a nezáleží im na tom, aby vytvorili hit, čo je pekné, lebo to je cesta, ako vzniká najlepšia hudba.

Minulý rok ste mali vlastné turné po Amerike, neuvažujete aj nad vlastným európskym turné?

Áno, určite by som chcela urobiť európske turné. Pravdepodobne sa tak stane v novembri.

Bolo pre vás náročnejšie presadiť sa v Amerike alebo v Európe, respektíve v Británii?

Pokiaľ ide o hranie mojich vecí v rádiách alebo turné, určite je to v Británii, odkiaľ pochádzam, pomalšie. V podstate o pár týždňov absolvujem moje prvé domáce turné. Na počudovanie, Amerika sa začala zaujímať o mňa skôr, čo ma tak trošku štve, ale teraz sa to zmení a som z toho šťastná.

S hudobnou kariérou ste začínali, keď ste mali 14 rokov. Nie je to príliš skoro?

Hádam aj áno, ale zároveň som chodila do školy. Nebolo to tak, že by som prestala chodiť do školy. Dokonca som išla na umeleckú univerzitu, ale nechala som to, lebo som lenivá. Myslím si, že som vždy zvládala držať veci v rovnováhe a vedela som presne, čo chcem. Bola som tvrdohlavá. Keď som mala 14 rokov, chcela som byť ako Britney Spears. Bolo jasné, že budem robiť hudbu.

Ste veľmi vyťažená speváčka, veľa koncertujete a cestujete po celom svete. Ako často vôbec vídate rodinu?

Vôbec nie často. Občas sa prídu pozrieť na koncert Katy Perry. Moja mama miluje Katy Perry a otec je môj najväčší fanúšik – nosí tričká s nápisom Charli XCX, aby to bolo každému jasné.

Je niečo, čoho ste sa museli kvôli kariére vzdať a teraz vám to chýba?

Ani nie. V podstate som sa nemusela vzdať ničoho, okrem voľného času. Ale toto chcem robiť, takže nemám odpor k tomu, čo robím. Som človek, ktorý ak niečo chce, tak ide a zoberie si to. Myslím si, že som nemusela vôbec nič obetovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katy Perry #rozhovor #Charli XCX