Deti Marvina Gaya chcú potrestať aj vydavateľstvá a rappera T.I.

Potomkovia zosnulého amerického hudobníka Marvina Gaya, ktorí minulý týždeň zvíťazili v spore o autorstvo skladby Blurred Lines s Robinom Thickom a Pharrellom Williamsom, chcú, aby súd potrestal aj rappera T.I. a vydavateľstvá Universal Music, Interscope Records a Star Trak Entertainment. Spomínaný rapper totiž v skladbe hosťuje, no na samotnej produkcii sa nepodieľal, a menované vydavateľstvá zas singel distribuovali.

19.03.2015 16:10
Blurred Lines The Effect Foto: ,
Pharrell Williams a Robin Thicke.
debata

Deti legendárneho interpreta Nona, Frankie a Marvin Gaye III. tvrdili, že Blurred Lines kopíruje pieseň Got To Give It Up ich otca. Losangeleský súd im dal minulý týždeň za pravdu a Thickovi s Williamsom nariadil zaplatiť rodine odškodné 7,3 milióna dolárov. Súd však zároveň rozhodol, že spomínané vydavateľstvá a T.I. nie sú vinní z porušenia autorských práv. Gayovi potomkovia však s touto časťou verdiktu nesúhlasia, a preto teraz podali návrh na opravu rozsudku. Právny zástupca rodiny Richard Busch uviedol, že vydavateľstvá aj rapper sú vinní tiež, pretože sa podieľali na vytvorení a distribúcii piesne. Naopak, Thicke s Williamsom sa plánujú proti pôvodnému verdiktu odvolať.

Autori skladby Blurred Lines, ktorá priniesla zisk viac ako 16 miliónov dolárov, sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robin Thicke #Marvin Gaye #Blurred Lines #Pharrell Williams #súdny spor