Aurelom kraľovala Peha s Lipom,najpredávanejšiu Schindlerovú vypískali

Takmer do posledného miesta vypredaná športová hala Bôrik v Žiline privítala v stredu večer interpretov slovenskej a českej populárnej hudby, ktorí prišli zaspievať, ukázať sa či prevziať sošku na udeľovaní cien hudobnej akadémie Aurel 2005. Absolútnymi víťazmi s počtom vzácnych "tučniakov" sa stala prešovská kapela Peha (4) a spevák Peter Lipa (4).

22.03.2006 23:17 , aktualizované: 23.03.2006 06:24
debata

Hneď v úvode večera Peha premenila na sošku prvú nomináciu v kategórii Kapela roka. Vtedy ešte Katka Knechtová s úsmevom hovorila, že nevie odhadnúť, koľko ďalších sošiek dostane. Nakoniec si odniesla aj tú pre Najlepšiu speváčku a Najlepší album (Deň medzi nedeľou a pondelkom). Spoločne s kamarátom a muzikantom Rasťom Kopinom z formácie Nocadeň im nakoniec 132 akademikov udelilo aj titul Skladby roka za pieseň Za tebou. „Mám pocit, že tento rok sme si to naozaj zaslúžili,“ povedala Katka a so smiechom prezradila, že cenu pre najlepšiu kapelu priala najviac sebe a svojim kolegom z Pehy.

Okrem úspešnej Pehy sa v stredajší večer mimoriadne darilo aj Petrovi Lipovi. Ten získal sošku v kategórii Spevák roka. Prevziať si ju síce neprišiel, keďže sa nachádza na turné v Taliansku, namiesto seba ale poslal náhradu v podobe syna Petra. Za album Lipa spieva Lasicu, ktorý vysoko hodnotila väčšina akademikov, sa ušli ceny aj producentskému kvartetu Peter Lipa, Juraj Tatár, Peter Lipa ml. a Martin Gašpar. Platňa najznámejšieho slovenského jazzmana sa môže pochváliť aj soškou za najlepší obal a najlepší zvukový záznam.

Prvého Aurela (a snáď nie posledného!) v začínajúcej kariére speváčky si však už môže pripísať na konto aj ex-finalistka súťaže SuperStar Zdenka Predná. Tá síce bola nominovaná aj v kategórii Speváčka roka, kde sa jej Knechtovú tromfnúť nepodarilo, ako Objav roka však zvíťazila na celej čiare. Oslavovať sa však veľmi nechystala. „Hneď vo štrvtok večer ma čaká koncert v Humennom, takže sa nechcem nejako ´zničiť´ na párty,“ so smiechom hovorila o svojich plánoch Zdenka. Priateľ Šarkan po jej boku chýbal, chystal sa prísť až večer a nakoniec ho na ceste do Žiliny zdržala zápcha, ktorá sa vytvorila vďaka autonehode. „Ale veď to nevadí, oslávime to spolu neskôr,“ vysvetlila Predná.

Zdenka však nebola jediná súťažiaca zo Superstar, ktorá v Žiline ďakovala z pódia za ocenenie. Martina Schindlerová sa v rámci nových kategórii o najpredávanejších interpretoch stala speváčkou s najväčším počtom predaných albumov za rok 2005. Zo spevákov triumfoval Richard Müller s platňou 44 a najpredávanejšou kapelou sa stala jednoznačne formácia No Name s albumom Čím to je?!.

Pri vyhlásení kategórie Absolútneho víťaza najpredávanejších albumov však nastala trochu nepríjemná situácia. Víťazku Martinu Schindlerovú, ktorej album Patríme k sebe si v roku 2005 kúpilo najviac Slovákov, totiž Žilinčania vypískali. „Aj ja pískam na koncerte, keď sa mi niečo páči,“ vysvetľovala Martina hneď po odchode z pódia novinárom. Pri otázke, či si nemyslí, že tento piskot bol viac negatívny než pozitívny, len stroho odpovedala: „To som si neuvedomila.“

Vďakabohu po tomto rozpačitom (takmer) závere prišiel na pódium Meky Žbirka, ktorý spoločne s Jankom Lehotským zaspievali Veľký sen mora. Hala speváka na konci skladby odmenila skandovaním jeho mena, ľudia očividne mali ešte v čerstvej pamäti Žbirkov žilinský koncert spred dvoch týždňov, ktorý sa tiež konal na Bôriku.

Okrem Mekyho v tento večer vystúpilo množstvo exkluzívnych hostí. Z Česka prišiel Jaromír Nohavica aj Aneta Langerová či kapela Chinaski. Domácu scénu zastúpil Desmod, No Name, Polemic, Zuzana Smatanová i Zdenka Predná. V netradičnom koncertnom spojení sa predviedla aj skupina IMT Smile, ktorú v závere mixu skladieb doplnil Samuel Tomeček a zaspieval si s Ivanom Táslerom ich spoločnú pesničku Wow! z albumu Mladý a drzý.

Akadémia už tradične odmenila vzácnou soškou aj umelca za celoživotný prínos do hudobnej kultúry Slovenska. Cenu získal in memoriam spevák Karol Duchoň a z rúk speváka Petra Dvorského ju prevzala Duchoňova manželka Elena.

Zoznam víťazov Aurel 2005:
Najlepší ženský spevácky výkon Katka Knechtová
Najlepší mužský spevácky výkon Peter Lipa
Najlepší výkon hudobnej skupiny Peha
Najlepší inštrumentálny výkon Richard Rikkon (Čarovný klavír)
Objav roka Zdenka Predná
Najlepšia pieseň Za tebou (Peha) – autori: Katka Knechtová/Rasťo Kopina
Najlepší album Deň medzi nedeľou a pondelkom (Peha)
Najlepší videoklip Ondrej Rudavský – Sníh (Richard Müller/Iva Bittová)
Najlepší obal Marek Ormandík (Lipa spieva Lasicu)
Najlepší producentský výkon Peter Lipa, Juraj Tatár, Martin Gašpar a Peter Lipa ml. (Lipa spieva Lasicu)
Najlepší zvukový záznam Juraj Kupec, Ľuboš Války (Lipa spieva Lasicu)
Celoživotný prínos do hudobnej kultúry Slovenska Karol Duchoň in memoriam
debata chyba