Čisté Tvary ohlásili návrat singlom Dýchať síru

Návrat na scénu po takmer šesťročnej prestávke predstavuje nový videosingel kapely Čisté Tvary Dýchať síru. Animovaný klip je podľa slov tejto rockovej formácie iba prvým kúskom z väčšieho vizuálneho celku, ktorý bude kapela postupne odkrývať až do termínu vydania nového albumu.

15.04.2015 15:52
Čisté Tvary Foto:
Kapela Čisté Tvary.
debata

Po vydaní dvoch úspešných albumov (Meskalin 2005 a Rita von Anarchia 2008) sa kapela Čisté Tvary na dlhší čas odmlčala. Teraz prichádzajú s novým singlom a na jeseň by sa mohli fanúšikovia dočkať aj nového albumu.

V skladbe Dýchať síruČisté Tvary podčiarkujú svoj pozitívny vzťah k výtvarnému umeniu, ktorý ide ruka v ruke so silnou hudobnou výpoveďou. Už v minulosti sprevádzali ich živé vystúpenia, ako aj samotné albumy, originálne a neprehliadnuteľné obrazové stvárnenia. Inak tomu nebude ani tentoraz. Zoskupenie avizuje ucelený vizuálny koncept, ktorý vznikol oslovením niekoľkých mladých slovenských umelcov, pričom všetci dostali pri svojej práci úplne voľnú ruku. To, čo nakoniec vzniklo sľubuje veľmi pôsobivú a sugestívnu mozaiku krátkych filmov – videoklipov a vizuálov, ktoré zrkadlia hudbu Čistých Tvarov v často neuchopiteľných a bizarných obrazoch.

Prvý predstavovaný videoklip je výsledkom práce výtvarníka Mariána Vredíka. Podľa jeho slov ide o animovaný klip, ktorý odkazuje na staré, „primitívne“ rituály a slávnosti. Čiernobielu atmosféru videa dopĺňa cyklická, miestami monotónna štruktúra. Sledujeme magickú noc, v ktorej čoskoro prestanú platiť všetky racionálne zákony.

Hrubé jadro piesne pochádza zo zvukových štúdií RTVS (miešacia hala č.II.) a úplne prvá skica skladby je výsledkom kapelných jam sessions v legendárnom štúdiu Ebony. "Je to miesto nabité zvláštnou, magickou energiou. Dnes už neexistuje, ale v 90-tych rokoch sa v ňom nahralo niekoľko podstatných albumov československej hudobnej scény vrátane Lucie – Černý kočky, mokrý žáby, Richard Müller – LSD a Free Faces – La belle époque,” prezrádza Péč. Do finálnej formy sa premiérovaný singel Dýchať síru dostal počas dohrávok v domácom štúdiu dvorného producenta kapely Oskara Rózsu.

Pilotný singel Dýchať síru ako aj ďalšie skladby z pripravovaného albumu sú prvými nahrávkami Čistých Tvarov, ktoré vznikli prakticky bezvýhradne z dlhých spoločných improvizácií. "Neskôr sme ich transformovali do konkrétnych skladieb. Bol to proces veľmi inšpirujúci a spontánny. Veľmi živý a v podstate aj živelný.”

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #koncerty #Čisté Tvary #Dýchať síru #návrať kapely