Keď sa stretnú štyria virtuózi

Hudobné súbory umelo vytvorené na podnet nejakej akcie či výročia nemávajú dlhé trvanie, už aj preto, že nespĺňajú interpretačnú kvalitu vzhľadom na obmedzený čas skúšania či individuálne záujmy hráčov. Visegrad Cello Quartett presvedčil poslucháčov na koncerte v pondelok 20. apríla v Bratislave určite o opaku.

22.04.2015 07:05
Visegrad Cello Quartett Foto:
Visegrad Cello Quartett.
debata

Spojenie štyroch výnimočných sólistov, violončelistov Tomasza Szczesnyho z Poľska, Petra Nouzovského z Česka, Adama Jávorkaia z Maďarska a Eugena Procháca zo Slovenska potvrdilo, že ak si sadnú spolu majstri a milovníci svojho nástroja, skúsení sólisti, umelecký zážitok je zaručený.

Bola to skutočná hra, dialóg, smiech, rozhovory medzi nástrojmi, sláčikmi, tvárami. Program rovnako zostavený z diel skladateľov V4 len podporil myšlienku prezentácie umenia a kultúry týchto štyroch krajín. Koncert otvorilo vtipné Vyšehradské kvarteto R. Haasa plné hudobných nápadov a variácií na jednotlivé štátne hymny. Program pokračoval Mazurkou od F. Chopina, Koncertnou Polonézou D. Poppera a úpravou Slovenských ľudových piesní B. Bartóka.

Koncert ukončila svetová premiéra skladby Symfónia pre štyroch od Mirka Krajčiho, ktorý kvarteto osobne dirigoval. Visegrad Cello Quartett má už dnes ponuky na ďalšie koncerty v Európe, a teda vďaka diplomatickej myšlienke má hudobný svet nové teleso.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Visegrad Cello Quartett