Slovenská filharmónia láka filmovou hudbou

Melódie z filmov ako Forrest Gump, James Bond, Mission Impossible či Piráti Karibiku zaznejú počas koncertu filmovej hudby v bratislavskej Redute už vo štvrtok 23 apríla o 19. h. Známe skladby v podaní orchestra Slovenskej filharmónie bez svojho slávneho obrazu ponúkajú poslucháčovi možnosť nechať vyniknúť vlastnú fantáziu, no publikum sa dočká aj melódií, ktoré ho podvedome privedú ku konkrétnym filmovým scénam.

23.04.2015 14:05
koncert, reduta, filharmonia, filmova hudba Foto: ,
Slovenská filharmónia počas verejnej gererálky koncertu filmovej hudby.
debata

Čaro filmovej hudby

Cválať na koni po amerických prériách s hudbou z westernu Sedem statočných, neskôr sa započúvať do clivej hlavnej témy z Forresta Gumpa, vychutnávať si husľové sólo Jarolíma Ružičku v charakteristickom tangu Carlosa Gardela Tango por una cabeza a v smutnej téme z oscarového filmu Schindlerov zoznam či letiac cez Krajinu-Nekrajinu sa poslucháč odrazu ocitá na okraji najväčšieho parníka s rozpaženými rukami s vetrom vo vlasoch a dáva sa unášať hudbou Jamesa Hornera z filmu Titanic – to všetko a oveľa viac ponúka koncert filmovej hudby v podobe diel veľkých filmových hudobných skladateľov ako Hans Zimmer, Ennio Morricone či John Williams pod dirigentskou taktovkou Rastislava Štúra.

Koncerty filmovej hudby v Slovenskej filharmónii majú u publika veľký úspech a aj ten dnešný je už vypredaný. „Rozhodne môžem potvrdiť, že je to hudba, ktorá si získa poslucháča, pretože John Williams (pozn. red. počas koncertu zaznie jeho hudba z filmov E. T. Mimozemšťan, Dobyvatelia stratenej archy) je génius filmovej hudby a má to mimoriadne dobrú odozvu,“ hovorí dramaturg Slovenskej filharmónie Ivan Marton.

„Ľudia, ktorí prídu na tento koncert, poznajú melódie, hudbu. Majú to napočúvané z cédečiek aj z filmov. Takže hneď ako zaznejú prvé takty, tak sa identifikujú a vedia presne, čo sa hrá a pred očami sa im odvíja dej, scény na striebornom plátne. Určite je to prvý krok k tomu, aby si osvojili vzťah k vážnej hudbe a pripraví ich aj na náročnejšie diela,“ dodáva dramaturg.

Benefičný koncert s hviezdami

V máji hosťuje orchester Slovenskej filharmónie v rakúskom Welse, ešte predtým sa však bude konať v Redute 14. mája benefičný koncert na podporu obnovy Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici v Bratislave. „Túžime prinavrátiť tomuto miestu ducha umenia, vzdelanosti, tolerancie, spolupatričnosti a humanizmu a vytvoriť v ňom centrum slobodných umení pre širokú verejnosť,“ uvádzajú organizátori.

Bez nároku sa honorár sa rozhodli projekt podporiť svojou účasťou aj svetoznámy anglický dirigent James Judd či slovenská sopranistka žijúca v Prahe Simona Houda Šaturová. „V programe sa ukáže náš orchester aj v troch Mozartových dielach a zároveň aj v troch virtuóznych dielach 19. a 20. storočia, ktorých vrcholom bude skladba Symfonické minúty bratislavského rodáka Ernőho Dohnányiho,“ prezradil Ivan Marton.

Záver sezóny bude v Slovenskej filharmónii pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villaumea. Koncom mája uvedú koncert venovaný dielu Requiem skladateľa Giuseppe Verdiho a začiatkom júna zaznie vo filharmónii aj hudba z filmu Majster a Margaréta od Alfreda Schnittkeho spolu s Beethovenovou scénickou divadelnou hudbou Egmont.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Ennio Morricone #filmová hudba #Rastislav Štúr #Hans Zimmer #John Williams