Za rockom sa oplatí cestovať do Rakúska

Nezastaviteľná Metallica, hardrockoví dinosauri Kiss, lúčiaci sa Mötley Crüe, zamaskované čísla Slipknot či melodickí Linkin Park sú hlavnými lákadlami rakúskych festivalov Rock In Vienna, Nova Rock či Frequency.

27.04.2015 16:00
Kiss Foto:
Kiss odohrajú koncert na festivale Rock In Vienna.
debata

Ponúkajú fanúšikom rockovej hudby množstvo neodolateľných dôvodov, prečo by mali počas festivalovej sezóny vycestovať do susedného Rakúska.

Metallica aj Kiss vo Viedni

Tohtoročnú festivalovú sezónu v rockovom štýle odštartuje 4. – 6. júna na dunajskom ostrove Donauinsel na okraji Viedne festival Rock in Vienna. „Prvý ročník rockového festivalu Rock In Vienna zatrasie týmto letom od základov a na začiatok si vybral veľmi silné mená.“ sľubujú organizátori. Ich slová potvrdzujú už ohlásení účinkujúci. Vo svojom programe festival ponúka interpretov, ktorí patria k tvorcom dejín gitarovej hudobnej scény.

Hneď v prvý deň festivalu sa v úlohe headlinera predstaví Metallica, ktorá je známa prepracovaným koncertným programom. Dobrú formu dokázali aj minulý rok na festivale Glastonbury, kde svojím vystúpením dokonale umlčali hlasy protestujúcich proti ich účasti na britskom festivale. V rozhovore pre magazín Rolling Stone povedal bubeník Lars Ulrich, že ich dlho sľubovaný nový album je na spadnutie, a tak je možné, že malú ochutnávku z neho by mohli priniesť už aj do Viedne. Novou nahrávkou sa bude môcť pochváliť aj ďalší headliner – britskí Muse. Ich siedmy štúdiový album s názvom Drones, z ktorého predstavili už dva single Psycho a Dead Inside, vyjde len pár dní po koncerte vo Viedni, a to 8. júna. Naopak, silu starých hitov, ktoré preveril čas, predvedie rocková legenda – skupina Kiss.

Okrem headlinerov láka Rock In Vienna aj na ďalšie rockové mená ako Incubus, Broiler, The Hives, Sabaton, ale aj Limp Bizkit, švédsky Opeth a austrálsky hard rock privezú Airbourne.

Rozlúčka s Mötley Crüe

Len pár dní po Rock In Vienna sa 12. – 14. júna na rakúskych Panónskych poliach koná festival Nova Rock. Fanúšikovia tvrdej gitarovej hudby sa môžu tešiť na vystúpenie Die Toten Hosen, Slipknot, Motörhead, Rise Against či Beatsteaks. V rámci svojho rozlúčkového turné s jednoznačným názvom Final Tour odohrajú na Nova Rocku koncert aj heavy metaloví Mötley Crüe, ktorí koncom minulého roka ohlásili po viac ako 30 rokoch ukončenie pôsobenia kapely.

„Sme veľmi bohatí. Zarobili sme veľa peňazí, investovali ich do našich koncertov a venovali sme svoj čas príprave úžasných albumov. Teraz sme schopní sa pohnúť ďalej. Dúfam, že ak niekto ďalší ohlási svoje záverečné turné, uzavrú o tom zmluvu, tak ako sme to urobili my, a bude to naozaj, pretože všetky obnovenia obnovených kapiel sú len o peniazoch a nie o hudbe,“ povedal v rozhovore pre Rolling Stone Nikki Sixx z Mötley Crüe. A vyzerá to tak, že kapela sa lúči naozaj vo veľkom štýle. "Final Tour kapely Mötley Crüe má veľký globálny úspech a je skutočným testamentom popularity tejto rockovej formácie,“ povedal o aktuálnom turné Mötley Crüe Rick Franks z agentúry Live Nation.

Kým Nova Rock a Rock in Vienna sú festivaly zamerané výhradne na rockovú hudbu, festival Frequency, ktorý sa koná 20. – 22. augusta, je žánrovo pestrejší. Návštevníci sa môžu tešiť na koncert Prodigy, The Chemical Brothers, víťazov Mercury Prize Alt-J, ale aj na dávku punk rocku od amerických The Offspring. O prísun melodického rocku sa postará skupina Linkin Park, ktorá minulý rok vydala album The Hunting Party.

Jún bude patriť gitarovej hudbe aj na Slovensku. Sériu rockovo orientovaných koncertov odštartujú 9. júna v Aegon Aréne NTC nu metaloví Limp Bizkit a už o deň neskôr, 10. júna, sa po 22 rokoch vrátia do Bratislavy aj s novými pesničkami Faith No More. Fanúšikovia gitarovej hudby si prídu na svoje aj v amfiteátri v Banskej Bystrici, kde 14. júna odohrajú koncert Nightwish a Sabaton. „Keďže Nightwish sú vedúcou kapelou európskeho, ale aj svetového symfonického metalu, môžeme v kľude hovoriť o megakoncerte,“ uvádzajú organizátori.

Mesiac v znamení rocku zavŕši 26. – 28. júna na piešťanskom letisku festival Topfest. Medzi potvrdenými účinkujúcimi sú Arch Enemy, Hollywood Undead, The Exploited, ale aj Twisted Sister, ktorí po náhlom úmrtí bubeníka A. J. Pera zvažovali, či budú v turné pokračovať. "Veľmi nás zasiahla správa o úmrtí A. J. Pera a nevedeli sme, ako sa s tým zvyšok skupiny vyrovná. Napokon sme dostali vyjadrenie, že k nám prídu a na koncert sa tešia,“ povedal za organizátorov Topfestu Dušan Drobný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #Nova Rock #Frequency #Rock In Vienna