Cenu Esprit získal Juraj Griglák

V hlasovaní verejnosti na portáli jazz.sk zvíťazili Funny Fellows s albumom Karavána.

01.05.2015 14:00
Juraj Griglák (na snímke) sa predstavil so... Foto:
Juraj Griglák (na snímke).
debata

Cenu Esprit za najlepší slovenský džezový album roka 2014 získal Juraj Griglák s nahrávkou Time to Fly. Prekvapený hudobník, ktorý si prevzal sošku v podobe kontrabasu z dielne sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk, len stručne poďakoval prítomným a „ľuďom, ktorí mu pomohli album priviesť na svet“. O víťazovi rozhodla odborná porota.

Cenu verejnosti, o ktorej rozhodovali fanúšikovia a fanúšičky hlasovaním na portáli jazz.sk, si vyslúžili Funny Fellows za album Karavána. Originálnu karikatúru od ilustrátora Michala Kečkeša za formáciu prevzal Roman Féder.

V treťom ročníku odovzdávania cien Esprit bolo nominovaných 13 nahrávok. Držiteľom Hlavnej ceny za rok 2013 je trubkár Lukáš Oravec a za rok 2012 si trofej odniesol gitarista Michal Bugala. „Myšlienkou udelenia ocenenia z nášho pohľadu nie je hodnotenie, kategorizovanie alebo vyvolávanie súťaživosti. Cieľom je podpora džezového diania a motivácia k ďalšej produkcii hodnotných albumov, ktoré obsahujú neviditeľný džezový esprit,“ uviedol na adresu cien hudobník a organizátor súťaže Boris Čellár, ktorý na podujatí vyjadril potešenie, že o slovenský džez je záujem a poďakoval všetkým, ktorí ho podporujú.

Počas slávnostného galavečera, ktorý v priamom prenose z Koncertného štúdia 2 Slovenského rozhlasu vysielalo Rádio Devín, sa naživo predstavili Juraj Griglák & Company, Bratislava Hot Serenaders a Erik Rothenstein Band. Na podujatí, ktoré bolo zároveň oslavnou dnešného Medzinárodného dňa džezu, sa zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý nad akciou prevzal záštitu. Večerom sprevádzal moderátor Ján Sklenár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Funny Fellows #Juraj Griglák