Robin Thicke a Pharrell žiadajú nový proces ohľadom Blurred Lines

Právnici amerických hudobníkov Robina Thicka a Pharrella Williamsa požiadali o nový súdny proces v spore s potomkami Marvina Gaya o autorstvo skladby Blurred Lines.

05.05.2015 05:10
Blurred Lines The Effect Foto: ,
Pharrell Williams a Robin Thicke.
debata

Pôvodný proces vyhrali Nona, Frankie a Marvin Gaye III., ktorí tvrdili, že Blurred Lines kopíruje pieseň Got To Give It Up ich otca. Súd im dal v marci za pravdu a nariadil Thickovi s Williamsom zaplatiť odškodné 7,4 milióna dolárov.

Thicke a Williams teraz však žiadajú nový proces, pretože podľa ich právnikov počas toho prvého došlo ku chybám v inštruovaní porotcov, neprípustnému svedectvu muzikológa a poskytnutiu nedostatočných dôkazov. Taktiež tvrdia, že verdikt bol rozporuplný, pretože rappera T.I., ktorý v skladbe hosťoval, porota neuznala vinným. Právnici taktiež žiadajú zníženie odškodného, nakoľko prvky skladby Got To Give It Up, ktoré sú podľa Gayových potomkov skopírované, predstavujú menej než päť percent Blurred Lines. Na základe toho by podľa ich názoru malo byť odškodné nižšie než 680-tisíc dolárov.

Nona, Frankie a Marvin Gaye III. zas podali vlastnú žiadosť o potrestanie hudobných vydavateľstiev, ktoré singel Blurred Lines distribuovali. Taktiež chcú zastaviť distribúciu skladby a v prípade, že sa tak nestane, chcú viac než 50 percent zo všetkých budúcich ziskov. Sudca obe tieto žiadosti posúdi na pojednávaní naplánovanom na 29. júna.

Autori skladby Blurred Lines, ktorá priniesla zisk viac ako 16 miliónov dolárov, sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robin Thicke #Marvin Gaye #Blurred Lines #Pharrell Williams #spor pokračuje