Marika Gombitová oslávi päťdesiatku

Už v detstve spievala a hrala na harmonike. Keď v roku 1976 hľadal Ján Lehotský speváčku do kapely Modus, ktosi ho upozornil na mladú talentovanú speváčku z východného Slovenska. Bola ňou Marika Gombitová. Najpopulárnejšia slovenská speváčka Marika Gombitová v utorok oslávi päťdesiate narodeniny. Zároveň aj meniny.

11.09.2006 16:20
debata

Na Bratislavskej lýre 1977 skupina Modus súťažila s Úsmevom a vyhrala. Išlo o Marikin prvý výraznejší úspech. Na ďalšom ročníku lýry získala zlato za interpretáciu piesne Študentská láska. V ankete Zlatý Slávik 78 sa Marika umiestnila na štvrtej priečke. Oproti predchádzajúcemu ročníku postúpila až o 42 miest.

Ďalšiu trofej, tentoraz striebornú Bratislavskú lýru 79 získala za Vyznanie, ktoré jej o pár mesiacov vynieslo aj zlato na festivale v Sopote. Rok nato jej vyšla prvá sólová platňa Dievča do dažďa, na jeseň nakrúcala televízny muzikál Neberte nám princeznú. Popularita Mariky Gombitovej prudko stúpala, ako speváčka bola na najlepšej ceste stať sa československou jednotkou. V novembri absolvovala koncertnú šnúru s Modusom, posledné vystúpenie sa konalo 1. decembra 1980 v Brne. Po ňom s kamarátkou nasadla do auta, ktoré na diaľnici havarovalo. Nehoda zanechala na Marikinom zdravotnom stave trvalé následky.

Obrovské prekvapenie zažili diváci v máji 1981, opäť na Bratislavskej lýre. Sála nečakane potemnela, pódium osvetľoval kužeľ svetla. Jeho koniec dopadal na klavír, za ktorým sedela Marika. Po prvý raz po nehode na verejnosti, po prvý raz pred divákmi. Zaspievala známe Prstienky z trávy a dueto s Jánom Lehotským Tajomstvá hier. Nálada v sále bola neopísateľná, na mnohých tvárach v hľadisku bolo vidieť dojatie. Speváčka dokázala, že nezanevrela na spev ani na svoje publikum.
Onedlho nahrala tretiu platňu Slnečný kalendár. Ešte predtým, v lete 1981 sa na pultoch objavil jej druhý album Môj malý príbeh, ktorý naspievala pred autonehodou. Ku koncertom sa vrátila v roku 1983 s komorne ladeným programom Mince na dne fontán. Zároveň nahrala rovnomenný dvojalbum. V polovici 80. rokov vystupovala so skupinou Gravis. Základ jej repertoáru, okrem osvedčených hitov, tvorili na vypredaných koncertoch piesne z novej platne Voľné miesto v srdci. V tom období naspievala dueto s Karlom Gottom Neznámy pár a pripravovala nahrávanie albumu Ateliér duše.

Po roku 1989 Mariku Gombitovú počuť i vidieť menej. Nové skladby aj vystúpenia boli viac-menej ojedinelé napriek tomu, že je o jej tvorbu stále záujem. Posledný radový album Zostaň vydala v jeseni 1994. Jej repertoár v poslednom čase obohatili dve duetá s Miroslavom Žbirkom – Nespáľme to krásne v nás a Tajnosľubná. Hudbu k nim zložil Žbirka, texty napísal Kamil Peteraj.

debata chyba