Najpredávanejšou interpretkou je Taylor Swift

Na vrchole rebríčka celosvetovo najpredávanejších interpretov sa ocitla americká speváčka Taylor Swift, ktorá s albumom 1989 pokorila aj nahrávku One Direction Four a ocenovaný album X britského hudobníka Eda Sheerana. Hviezdy popu ako Katy Perry a Beyoncé sa ocitli až na konci prvej desiatky najpredávanejších albumov.

05.06.2015 11:55
Taylor Swift Foto: ,
Speváčka Taylor Swift si odniesla z udeľovania Brit Awards cenu pre najlepšiu medzinárodnú speváčku.
debata

Dvadsaťpäťročná speváčka si vyslúžila prvenstvo vďaka šiestim miliónom predaných kópií albumu 1989 (2014), pričom v samotnom rebríčku brali do úvahy aj predaj skladieb a streaming.

Na druhom mieste skončila formácia One Direction a ich nahrávka Four (2014). Za nimi nasleduje spevák a gitarista Ed Sheeran s albumom x (2014). Do top 10 sa dostali aj Coldplay, AC/DC, Michael Jackson, Pink Floyd, Sam Smith, Katy Perry a Beyoncé.

Podľa BPI majú britskí interpreti podiel v celosvetovom predaji albumov 13,7 percenta, pričom v rámci Veľkej Británie ide až o 53,5 percenta. Z globálneho hľadiska bol teda vlani každý siedmy predaný album od britského interpreta. „Úspechy britských umelcov a vydavateľstiev boli v roku 2014 skutočne vynikajúce. Dominovali predajom v domácej krajine tak, ako nikdy predtým – keďže všetky albumy z top 10 za rok 2014 sú od britských interpretov a vyšplhali sa tiež doteraz najvyššie v zahraničných rebríčkoch,“ uviedol výkonný riaditeľ BPI a BRIT Awards Geoff Taylor.

Top 10 celosvetovo najpredávanejších interpretov za rok 2014 spolu s názvami albumov:

1. Taylor Swift – 1989

2. One Direction – Four

3. Ed Sheeran – x

4. Coldplay – Ghost Stories

5. AC/DC – Rock Or Bust

6. Michael Jackson – Xscape

7. Pink Floyd – The Endless River

8. Sam Smith – In The Lonely Hour

9. Katy Perry – Prism

10. Beyoncé – Beyoncé

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #Katy Perry #Taylor Swift #One Direction #Ed Sheeran #1989 #Four #najpredávanejšie albumy #X