Ľuboš Zeman napísal V dolinách za večer

Patril medzi textársku špičku a jeho texty si ľudia dodnes spievajú. Ľuboš Zeman napísal slová napríklad na Lúčenie, ktoré v hre Pravdy a Pravda.sk 12 do tucta vyhralo prvé kolo a na jeho slová naspieval hit V slovenských dolinách Karol Duchoň - táto skladba sa v 2. kole bije o prvenstvo s Gombitovej Vyznaním.

20.09.2007 15:30
debata

Text Duchoňovho najslávnejšieho hitu V slovenských dolinách vraj vznikol veľmi rýchlo…
Bolo to tuším roku 1978 v dedinke Štefanová pod Rozsutcom, kde som bol na dovolenke. Tá príroda ma uchvátila a keďže som mal so sebou kazetou s hudbou Petra Hanzelyho, otextoval som ju za jeden večer. Karolovi Duchoňovi sa zapáčila
na prvé počutie a autorovi hudby ten text tiež.

Ako si spomínate na Karola Duchoňa?
Je mi ľúto, že už nie je medzi nami. Stále ho považujem za najlepšieho slovenského speváka. Keby žil, bol by iste v kategórii Karla Gotta a  iných európskych hviezd. Bol to dobrý a vtipný človek, zažili sme spolu veľa veselých chvíľ na zájazdoch doma i v zahraničí.

Máte dobrý pocit, keď sa po rokoch vaše pesničky oprášia a objavia sa trebárs v podobe, akú zo skladby V slovenských dolinácu urobila kapela Desmod?
Pesničky žijú svojím životom a cover verzie sú vo svete bežné. Niektoré sú horšie, iné lepšie. Páči sa mi aj verzia Kulyho s Desmodom. Je to muzikantsky výborné, moderné a rešpektuje to originál s Karolom Duchoňom. Takto sa staršia pesnička dostala aj k mladším poslucháčom. Teší ma to.

Do akej miery môže text ovplyvniť, či sa z pesničky stane hit?
Textár má často veľkú šancu posunúť pieseň do hitovej roviny. Dobrý slogan, aktuálna téma a originalita môžu celkovému dielu pomôcť.

Ktoré svoje texty považujete za najvydarenejšie?
Najlepšie som asi napísal Vašovi Patejdlovi, Elánu a Robovi Grigorovovi.

Čomu sa venujete dnes?
Viac poézii – intímnej lyrike a televíznej práci. Chystám výberové CD najlepších piesní a možno sa nechám nahovoriť na novú spoluprácu aj s novými hviezdami.

debata chyba