Adam Ďurica novým albumom prekračuje svoje hranice

Nenápadný hudobník, známy svojimi gitarovými pozitívne ladenými pesničkami, vydal pred pár dňami svoj prelomový a už očakávaný album Mandolína. Nahrávka, ktorá vyšla štyri roky od vydania štúdiovky Dávno zomrel Rock ‘n’ Roll, prináša 12 skladieb - hitov, ale aj pomalších, sentimentálnejších kúskov. Adam Ďurica prekračuje svoje hranice a pritvrdzuje vo svojom rádiovom zvuku. Výsledkom je úspech, ktorý ho minulý rok vyniesol na vrchol rebríčka hranosti v slovenských rádiách.

28.06.2015 09:00
Adam Ďurica predstaví album Mandolína fanúšikom... Foto:
Adam Ďurica predstaví album Mandolína fanúšikom počas jesenného turné.
debata

Nová éra Adama Ďuricu

Na začiatku bol plán robiť hudbu inak. Ako prvá vznikla balada Víla, ku ktorej ako jedinej na albume napísal text Adam Ďurica. Už uvedenie singla Neľutujem, a jeho mimoriadny úspech na slovenské pomery, spravil zo speváka neprehliadnuteľný element na domácej hudobnej scéne.

Neľutujem, Mandolína, Láska a veda či Všetko naštartovali okolo Ďuricu rýchly kolotoč a ohlasovali nový album. Mandolína je priamym útokom na rozhlasový éter – svojou popovosťou aj tým, že bez náznaku odporu podlieha aktuálnym hudobným trendom. Producentsky sa pod nahrávku podpísal spevák skupiny Hex Peter Ďuďo Ďudák spoločne s Ľubicou Malachovskou Čekovskou, Petrom Riavom a so švédskym producentom Mauritsom Carlssonom.

Hitmi posiaty album Mandolína sa nesie v priamočiarej popovej línii. Kým single ukázali Adama Ďuricu v dobre známej polohe gitarových pesničiek s melodickými refrénmi, v ktorej sa spevák môže cítiť komfortne, RNB pesnička Neviem plakať či tanečné skladby Predpoveď počasia a Ticho ho vylákali z bezpečnej zóny a znie to trochu násilne, akoby cielene lapal po hitovosti, čo sa mu napokon aj môže vyplatiť. Treba však povedať, že Ďuricovou silnou zbraňou je práve jeho úprimnosť, s ktorou robí svoju hudbu, a tým si získava sympatie poslucháčov.

Tanečný aj melancholický

Album Mandolína sa nahrával vyše roka na viacerých miestach. V štúdiu skupiny Lavagance, ale aj v Ďuricovom domácom štúdiu, no nahrávka obsahuje aj prvú skladbu nahratú v zahraničí.

Vo švédskom štúdiu v Malmö vznikla pesnička Trest smrti pod dozorom Mauritsa Carlssona, známeho spoluprácou s The Cardigans. Hudobný podklad prechádza z klavírnych pasáží osviežených elektrickými gitarami s hĺbkou orchestrálnej hudby a má svoju gradáciu, ktorú brzdí text s opakujúcimi sa slovami „niečo by som chcel“.

Texty na album napísal Vlado Krausz, dvorný textár IMT Smile. Podarilo sa im s Ďuricom naladiť na rovnakú vlnu a výsledkom ich symbiózy je aj pesnička Všetko, kde text a hudba vznikali samostatne, čo bolo pre speváka novou skúsenosťou.

Zvolené radenie pesničiek na albume pomáha jeho prirodzenému priebehu. Poslucháča naštartuje úderná Mandolína, hneď prvým prekvapením je Predpoveď počasia, po ktorej nasleduje pôvabná Tak to vidím ja, odvážnejšie pesničky, ale aj melancholická Hlúpy čas, aby všetko zakončil Ďuricov najúspešnejší hit Neľutujem – najhranejšia pesnička v slovenských rádiách za rok 2014.

Pri albume Mandolína si dal spevák záležať na hudobnej pestrosti. Nahrávku preverí publikum už na pripravovanom jesennom Mandolína Tour, ktoré odštartuje 17. októbra v Prievidzi. Ďurica naň vyrazí spolu so Zuzanou Smatanovou a sľubuje fanúšikom aj prekvapenie.

Hodnotenie Pravdy

3 hviezdičky z 5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Adam Ďurica #Neľutujem #Mandolína