Usmiaty chrobák, Ringo Starr

Najstarší zo slávnych liverpoolskych Chrobákov patrí do elity najlepších spievajúcich bubeníkov.

04.07.2015 05:00
Ringo Starr Foto:
Ringo Starr.
debata

Beatlesák Ringo Starr, vlastným menom Richard Starkey, ktorý svojou hrou na bicích inšpiroval aj Phila Collinsa, oslávi 7. júna 75 rokov.

„Ak budete na opustenom ostrove a budete mať kokosové orechy, môžete prežiť,“ znie jedna zo životných právd Ringa Starra. Svoju prezývku Ringo dostal pre svoje typické náušnice v ušiach a Starr má korene v časoch, keď hrával so skupinou Rory Storm & the Hurricanes. Jeho koncertné sóla prezývali Starr Time.

Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George... Foto: SITA/AP, Anonymous
Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George Harrison, John Lennon a Paul McCartney. Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George Harrison, John Lennon a Paul McCartney.

V mladosti pracoval ako barman a tiež poslíček na železnici. V auguste v roku 1962, keď mal Ringo 22 rokov, prišli za ním Paul McCartney a John Lennon s ponukou, aby hral v ich kapele za 25 libier na týždeň. Ringo súhlasil, čo zároveň znamenalo zlú správu pre vtedajšieho bubeníka Beatles Peta Besta. Manažér oznámil, že ho chcú v kapele nahradiť Ringom Starrom, proti čomu sa búrili aj fanúšikovia. Ringo po rokoch povedal, že to bola jednoduchá matematika. Bol jednoducho lepší.

Paul McCartney (vľavo) a Ringo Starr vystúpili... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Paul McCartney (vľavo) a Ringo Starr Paul McCartney (vľavo) a Ringo Starr vystúpili spoločne.

„Zomrela mi mama, keď som mal štrnásť. John stratil matku, ale Ringo to mal najťažšie. Jeho otec odišiel, on bol chorý a jeho matke vtedy povedali, že Ringo už nebude dlho žiť. Predstavte si, ako sa dá existovať v takomto prostredí. Žiadna rodina, žiadna škola. Musel sa vynájsť. Všetci sme prišli s ochranným štítom, ale Ringo ho mal najsilnejší,“ povedal pre magazín Rolling Stone Paul McCartney. Sympatie Ringovi prejavila aj speváčka Cher. V roku 1964, ešte pod menom Bonnie Jo Mason, napísala pre neho skladbu Ringo I Love You.

Ringo Starr je uznávaný hudobník, no tvorba hitov nie je práve jeho silnou stránkou. Hoci v roku 1973 sa skladby Photograph a You’re Sixteen zo sólovky Ringo stali jednotkami v USA. V kapele však vynikal hereckým nadaním a schopnosťou pôsobiť na obraze veľmi prirodzene. Vo filme Lisztomania (1975) sa objavil v úlohe pápeža a režiséra Lasla Karolnyho si zahral vo filme Sextette (1978).

Ako prvý opustil Beatles v roku 1968 práve Ringo Starr. V kapele vládla napätá atmosféra, povedal si, že potrebuje voľno a spolu s rodinou vycestoval na Sardíniu. Tam napísal skladbu Octopus's Garden, ktorá vyšla na albume Abbey Road (1969). Keď sa potom ku kapele vrátil, našiel svoje bicie posiate kvetmi, čo mal na svedomí George Harrison. O dva roky neskôr sa Beatles definitívne rozpadli.

Ringa Starra práve v tomto roku uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, ako posledného člena Beatles. Pri tejto príležitosti mu vzdala hold aj partnerka Johna Lennona Yoko Ono. „Možno tomu nikto nebude veriť, ale bol najvplyvnejším Chrobákom,“ povedala.

3× Ringo Starr

  • Od detstva miloval westerny. V mladosti pozerával aj tri týždenne.
  • Je ľavák, ale hráva na bicích pre pravákov
  • Má alergiu na viaceré potraviny. Nikdy nejedol pizzu alebo cibuľu, ale miluje kozí syr. Je vegetarián.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Ringo Starr #bubeník