Philip Glass predstaví svoj klavírny minimalizmus

Búra hranice medzi hudobnými žánrami, venuje sa filmovej, klasickej hudbe, experimentuje a niekedy zachádza až do presahov k popu.

03.07.2015 12:00
Hungary Philip Glass Foto: ,
Philip Glass počas vystúpenia v Budapešti.
debata

Obľubuje opakujúce sa štruktúry a je vyhľadávaným svetovým skladateľom. Keď Philip Glass začínal hrávať vlastnú hudbu, jeho koncerty sa nestretli okamžite s veľkým úspechom. Jeho hudbu vraj prirovnávali k pokazenej gramofónovej platni, na ktorej sa ihla zasekne a dookola opakuje tú istú časť. „Keď hádzali vajíčka, nebolo to až také zlé, len sa rozbili. Nebolo to nebezpečné, kým tie vajíčka neuvarili, čo sa občas stalo,“ zavtipkoval o svojich začiatkoch v 70. rokoch v rozhovore pre NPR Music Philip Glass, ktorý sa predstaví v piatok o 20. h v bratislavskej Redute.

Koncert Philipa Glassa sa koná v rámci festivalu Viva Musica! Záujem o amerického skladateľa demonštrujú rýchlo vypredané vstupenky, čo organizátorov primalo k rozhodnutiu vytvoriť aj pár miest priamo na pódiu, takže bude Philip Glass napokon pri svojej hre obklopený priaznivcami. „Priletí v piatok o desiatej, potom má na pláne spánok a od druhej by mala byť skúška,“ prezrádza PR manažérka festivalu Viva Musica! Barbora Drahovská.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Philip Glass predstaví počas koncertu cyklus dvadsiatich klavírnych etúd, ktoré začal písať v roku 1994 a trvalo mu takmer 20 rokov, kým svoje dielo dokončil a predstavil ho ľuďom v koncertnej podobe. „Približne dvojhodinový koncert je náročný na hranie. Hrať bude najmä Philip Glass, ale bude sa striedať aj s japonskou klaviristkou Maki Namekawa a ruským klaviristom Antonom Batagovom, ktorí jeho etudy interpretujú aj samostatne, keď hrávajú vlastné koncerty,“ povedala Drahovská.

Philip Glass sa po svojom bratislavskom koncerte predstaví ešte v nedeľu 5. júla v košickej Kunsthalle/Hale umenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Philip Glass #skladateľ #Viva Musica!