Marcela Laiferová dala hlasu cit

Speváčka so zmyslom pre ezoteriku. Tak si po rokoch úspechov Marcelu Laiferovú pamätajú jej priaznivci. O pár dní oslávi sedemdesiatku a päťdesiat rokov kariéry.

11.07.2015 09:00
Marcela Laiferová Foto:
Marcela Laiferová
debata

Kariéru jednej z obľúbených speváckych hviezd odštartovala v roku 1964 pieseň Lampy už dávno zhasli, prvý bigbítový hit na slovenskej scéne.Marcela Laiferová so spevom začala už na gymnáziu a bola jednou z najobľúbenejších československých hviezd. Piesne ako Poď bielou alejou, Hrdá láska či Zvony už ôsmu bijú patria k 70. rokom na Slovensku rovnako ako ABBA, hrubé natáčky či Bratislavská lýra.

Marcela Laiferová s Karolom Duchoňom. Foto: Archív Marcely Laiferovej
Marcela Laiferová Karol Duchoň Marcela Laiferová s Karolom Duchoňom.

 Vyštudovala medicínu aj filozofickú fakultu, odbor estetika a etika. Prvé roky v populárnej hudbe sa niesli najmä v znamení spolupráce s orchestrom Braňa Hronca a s manželom Jaroslavom Laiferom v skladbách Tieňohra, Mám na dlani sedem čiar, či Potoky sĺz. Bola to smutná zhoda okolností, že práve v roku 1970, keď Laiferovej manžel náhle zomrel, zabodovala na Bratislavskej lýre na najvyššej priečke.

Hitom Slová si vydobyla cenné prvenstvo a účinkovanie na svetových festivaloch v Sopotoch, Riu de Janeiro, Aténach a inde, až Laiferovú s odstupom času nazvali "najexportnejšou slovenskou speváčkou“. Už prvý hit Slová sa dlho držal v hitparáde v Nemecku. "Skladba bola v nemeckej verzii, ale slovenská,“ pripomína interpretka.

 Manželova smrť do speváčkinho života zasiahla veľmi výrazne. Ale práve v hudbe nachádzala spôsob, ako sa s ňou zmieriť. Možno pre silnú emocionálnosť, ktorú dokázala pretaviť do piesní, patrila medzi najzaujímavejšie speváčky sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Spolupracovala s Orchestrom Karla Vlacha, s Prúdmi, Orchestrom Vlada Hronca, Gustava Broma aj VV Systémom Vlada Valoviča.

Speváčka Marcela Laiferová pri uvedení svojej... Foto: SITA
KNIHY- Marcela Laiferová- Z mojej kuchyne Speváčka Marcela Laiferová pri uvedení svojej knihy Z mojej kuchyne.

V roku 1980 sa speváčka predstavila v televíznom programe Horoskop, kde účinkovala s Ľubom Romanom. A tak Laiferovej priaznvci zistili, že ich obľúbená hviezda je aj nadšenou astrologičkou. Dnes sa astrológii venuje čoraz menej a lekársku prax zavesila na kliniec, zato koncertuje ďalej. "Spievanie je môj život,“ povedala pre Pravdu.

 Spevácky záber Marcely Laiferovej siaha od bigbítu cez ľahký pop až po muzikál a šansón – spolupracovala aj s Jozefom Bednárikom. Ostala aj láskavou poradkyňou žien v autorskej knihe Žiť svoj sen. Potlesk zožala aj na akademickej pôde, keď na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety prednáša o vzťahu umenia a medicíny.

Svoju vlastnú dávku umenia ponúkla k jubileu aj nedávnym výberovým cédečkom 20 NAJ II a tiež 5 CD, ktoré obsahujú spolu 108 Laiferovej piesní. Dáma, ktorá 14. júla oslávi okrúhlu sedemdesiatku a zároveň 50. výročie profesionálnej kariéry, má na pozvánke uvedené dva letopočty – písmeno "L“ – kariéra a LXX – roky.

3x Marcela Laiferová

Jej LP Marcela z roku 1970, ktoré vydal Supraphon, bol vôbec prvý album slovenského interpreta populárnej hudby v histórii.

v roku 1968 získala Zlatého slávika a v roku 1998 bronzového. Ceny si priniesla aj z mnohých svetových festivalov.

Okrem spevu sa venuje aj písaniu. Má na konte niekoľko motivačných aj jeden spomienkový titul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #speváčka #jubileum #Marcela Laiferová