Osviežujúca hudobná sprcha prichádza od Le Payaca

Dnes je ten deň je názov piatej štúdiovej nahrávky skupiny Le¤Payaco, ktorá vydala album s novými skladbami po desiatich rokoch. Novinkou nadviazala na svoju predchádzajúcu tvorbu a skladby prešli aj koncertným testom na Pohode, kde sa potvrdilo, že ide o životaschopnú nahrávku. Nie náhodou vyšiel album v prvý júlový deň, pretože ponúka letné hity, ktoré tento rok roztancujú festivaly.

14.07.2015 14:01
Le Payaco, Tomáš Sloboda Foto: ,
Le Payaco vyrážajú s novým albumom na letné festivaly. Na fotke je spevák skupiny Le Payaco Tomáš Sloboda.
debata (1)

Žiadna rýchlokvaska

Počas tých desiatich rokov si členovia Le¤Payaco dopriali prestávku, Tomáš Sloboda sa venoval svojmu projektu Sounds Like This, keď ich do hry ich vrátil koncert na Pohode v roku 2011, kde im dali fanúšikovia najavo, že o ich hudbu stále stoja. Bol to hlavný spúšťač a kapela začala opäť spolu hrávať, no nikto netušil, ako to napokon celé dopadne.

Trojica hudobníkov – Tomáš Sloboda, Martin Stempel a Juraj Vitéz – sa rozhodne s novým albumom neponáhľala. Po rokoch rekonvalenscencie sa vrátili divým singlom Kone v roku 2013, ktorý naznačoval, že sú v dobrej forme. Práve singel Kone v sebe skrýva filozofiu kapely, ktorej členovia sa cítia byť čiernymi neosedlanými koňmi. Výsledkom dlhého čakania je deväť nových kúskov na albume Dnes je ten deň.

Pesničky vraj vznikali komplikovane a nebolo cieľom hudobníkov, aby album priniesol rádiové hity, hoci predsa sa im pár takých podarilo. Album teší najmä pozitívnou energiou a určitou radosťou, ktorá sa na poslucháča valí a je príjemne nákazlivá.

Le¤Payaco sú na svojom novom albume svojskí a niekedy aj trochu drzí – najmä v skladbe Bozkávať a hrýzť. „Pritiahni ma, dievča, lebo budem musieť ísť, chcem sa s tebou bozkávať, rozprávať a hrýzť,“ spieva Tomáš Sloboda, ktorého je na albume cítiť aj vďaka rozpoznateľnej poetike. S textami mu pomáhal básnik Vlado Janček zo Saténových rúk a titulnú skladbu otextoval Juraj Vitéz. Album je žánrovo prelietavý, keď prechádza od rýchleho punku (Kone), cez reggae (V júli, Čistá krása) až po blues (Sedem niečo), a to všetko s popovou chytľavosťou, no na míle vzdialenou od tuctovosti.

Album s vôňou leta

„V júli túžim odhryznúť si z neba. Kúsok modrej, čo na jazyku chladí. Kúsok zlatej, čo na podnebí páli. Ochutnať z oblohy, skôr než sa roztopí,“ spieva sa v skladbe, ktorá by mohla byť hymnou leta, letným hitom však zaručene je.

Skupina Le Payaco má talent skladať pesničky, ktoré sú ľahké a aj v témach ponúkajú určitú bezstarostnosť, či už je to letnička V júli, Každý chce niekoho mať alebo skladba „líznutá“ country Ako ako či Dnes je ten deň. „Je horúci deň, tak nebudem sám. Mám markízu s peknou terasou tam sa schovám,“ spieva sa v skladbe Dnes je ten deň, kde jednoduchému priamočiaremu textu pomáha melodický priebeh pesničky a rôzne hudobné ozdoby.

Vážnu tému vo veselej melódii rozoberá Čistá krása, ktorá sa zamýšľa nad stavom životného prostredia. Na albume sa vyníma aj melancholickejšia Chcel som letieť balónom s plačlivým gitarovým sólom a falzetovým záverom.

Le¤Payaco vydali osviežujúci album a potvrdili svoju pozíciu kapely rešpektovanej v slovenskom svete alternatívnej hudby, ale aj skupiny, ktorej pesničky by zapadli aj do dramaturgie komerčných rádií. Aj kúsky z albumu Dnes je ten deň predstavia už 24. júla na festivale Žákovic open v Trenčianskych Bohuslaviciach a v Piešťanoch na City Feste. V auguste sa do Piešťan vrátia, aby odohrali koncert na festivale Grape. Viac aktivít spojených s propagáciou albumu rozbehne kapela na jeseň.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Le Payaco: Dnes je ten deň, Pavian Records, 2015 Foto: Pavian Records
le payaco Dnes je ten deň Le Payaco: Dnes je ten deň, Pavian Records, 2015

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #nový album #Le Payaco #Dnes je ten deň #festivaly