Fragile pristane orchester aj Queen

Bratislavský mestský festival Viva Musica! ponúkol ďalšiu hudobnú chuťovku.

19.07.2015 17:00
Fragile Foto: ,
Fragile počas festivalu Viva Musica!
debata

V piatok si prišli na svoje milovníci netradičných kombinácií a overených mien. Do vypredanej bratislavskej Aegon Arény si rozhodne nesadli iba fanúšikovia legendárnej skupiny Queen. Ich skladby vo vynovených hudobných aranžmánoch prepracovali Adrián Havran, Jana Golisová a Braňo Kostka a publiku ich naservírovali členovia accapella zoskupenia Fragile so symfonickým orchestrom Sinfonietta Bratislava. 

Predčasné standing ovation

Zoskupenie Fragile si získalo množstvo priaznivcov už počas turné s Richardom Müllerom a tým, že siahlo po hitoch Freddieho Mercuryho, trafilo klinec po hlavičke. Preplnené pódium ovládol dokonale zosúladený orchester pod vedením dirigenta Braňa Kostku. Ten sa ujal aj úlohy „moderátora“ a Freddieho hlasu sa zmocnilo dvanásť skúsených spevákov. Publikum ich poctilo predčasným standing ovation už po tretej skladbe.

Silný nástup patril altu Svetlany Rymarenko a postupne sa začali vyfarbovať i ostatné osobnosti zoskupenia v dokonalej symbióze s orchestrom. Ku skladbám rockových velikánov pristupovali s rešpektom a vkusne. Aj mužským spevákom sa pomerne dobre podarilo obsiahnuť Mercuryho neprekonateľný rozsah. Vo Fragile nič nenechali na náhodu, do detailov naplánovaná dramaturgia koncertu s presným rozdelením rolí vytlačila akúkoľvek improvizáciu. Zoskupenie sa snažilo zaujať najmä spevom a vyhlo sa tak „superstárovskému“ šoumanstvu. Viacerým skladbám by však určite pristali videoartové prezentácie. Vyvážili by tak pomerne strnulé javiskové dianie.

Fragile počas festivalu Viva Musica!
Fragile počas festivalu Viva Musica!
+2Fragile počas festivalu Viva Musica!

Zaznela aj skladba, ktorá nemala existovať

Queen odišli na pizzu a počas obeda na načatú skladbu zabudli. Našťastie si spomenuli a dokončili Under Pressure. Mercury sa v tejto skladbe držal „pri zemi“, v plnej sile sa tak mohla predviesť mužská časť zoskupenia. Ich drive sa odrazil aj v ďalšom hite Radio Gaga.

Skladbu Barcelona poctila svojou účasťou na pódiu sopranistka Simona Šaturová. Kostka ju uviedol s príznačným americkým akcentom Mekyho Žbirku ako „nenormálnu“ speváčku a neklamal. Barcelona bola veľkolepá. Synchronizované hlasy, vygradované tempo a dokonalá súhra mužsko-ženského dialógu siahali na päty muzikálovej atmosfére, akú dosahoval Mercury v spolupráci s opernou speváčkou Montserrat Caballé.

Bicycle Race uviedla kapela ako "prvý prídavok” pred pauzou. "Poprosím vás vytiahnuť nástroje,” vyzval spevákov dirigent a v sále sa rozozvučal cinkot cyklistických zvončekov. Kostka spevákov vtipne zahriakol, aby počkali na "nástup” a oznámil, že slovenský cyklista Peter Sagan v ten deň skončil na pretekoch Tour de France druhý. Na to sála zareagovala spontánne nadšeným potleskom.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

Pod vtipnou fotospomienkou na stretnutie herečky a speváčky Heleny Krajčiovej s Mercuryho dvojníkom, ktorú Fragile zverejnili na svojej facebookovej stránke, sa objavilo množstvo nadšených ohlasov na ich piatkové vystúpenie. Pre veľký záujem plánuje kapela ďalšie koncerty. Hity We are the champions, Love of my life či The show must go on si budú môcť znovu zaspievať.

Fragile rozhodne trafili koncepciou do čierneho a potvrdili, že sú profesionálni hudobníci. Pokojne si môžu trúfnuť na ikonu, akou bola skupina Queen, bez toho, aby sklamali aj tých najzarytejších fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fragile #vystúpenie #Queen #Viva Musica!