Saténové ruky nahrali album rokenrolových príbehov

Do hudobného sveta prenikali postupne. Začiatkom roka 2012 sa Saténové ruky pochválili svojím prvým singlom Príbor.

30.07.2015 12:00
Satenove Ruky Foto:
Kapela Saténové ruky sa predstaví 7. augusta v Banskej Štiavnici počas seminára 4 živly a 14. augusta na festivale Grape.
debata

Text tvorí slovná hračka o príbore na národnom výbore a pesnička svojou nekonvenčnosťou bola tiež prvou indíciou, že bratislavská kapela pripravuje niečo „čudné“. Ich debut svojím názvom úctivo pozdravuje Bozkávam, no album sa valí ako veľká voda a zachádza aj do neslušných uličiek.

Prerastený punk rock

Kapelu Saténové ruky tvorí „partička“ štyridsiatnikov – Vlado Janček, Braňo Bebe Bezák, Marek Kasko Babušiak a Jozef Lipa. Albumovému debutu dopriali spontánnosť – myšlienkovú, textovú aj žánrovú, ale najmä zmysel pre humor, miestami prízemný, no všetko spolu jednoducho funguje. Vybrali sa cestou primitívneho rocku, ako svoj štýl sami označujú, a nedbajú na nič. Vo svojich textoch prezrádzajú niekedy viac, ako by si poslucháč prial počuť. Hrajú punk rock a zdá sa, že ich to nesmierne baví.

Album Bozkávam vznikal viac ako tri roky. Nahrávali v Trenčíne v Men at Sound Studio a v bratislavskom Pulp Studio, pričom za produkciou albumu stojí Kasko s Tomášom Slobodom. Bozkávam dostane poslucháča na jednoduché melódie, ktoré majú „drive“, hoci zaváňajú nostalgiou. Medzi 14 pesničkami sa nachádzajú aj nepopierateľné hity ako druhý singel Po anglicky, ktorý môže poslucháč počúvať viackrát, a pesnička stále baví. Žánrovo prechádzajú od rocku k punku, ale dokážu ubrať plyn a menia sa na folkových pesničkárov, ako je to v skladbe Spleen.

Inštrumentálna dominancia patrí jednoznačne gitarám, ale zároveň sú osviežujúcimi momentmi v skladbách aj trúbka (Príbor) alebo zvonkohra (Spleen, Debil a kráľovná). Spev si na albume podelila trojica gitaristov Kasko, Bebe a Vlado Janček, pričom každý má svoj štýl prejavu.

Keď básnici textujú

33 obal Satenove ruky 1x

Hrajúci a spievajúci básnik Vlado Janček, ktorého uviedla do literárneho sveta básnická zbierka Motýľov, sa postaral o viacero textov na nahrávke. Pesničky rozprávajú príbehy zo života s pritvrdeným rokenrolovým pozadím. Textovo na album prispeli tiež Bebe, ale aj Tomáš Janovic – dokázal sa naladiť na poetiku kapely a dal slová skladbe Spleen. Jeden z najväčších hitov na albume pesnička Kde mám bundu? je coverom skladby Where's Me Jumper? írskej formácie The Sultans of Ping. Text vo voľnom slovenskom preklade však dokonale zapadá aj do slovenského kontextu. „Zas bol piatok večer a noc bola mladá, tak som vyrazil do mesta a s výkrikom ta-dá. Som sa rozhodol, že dnes oživím tanečné gény, tam iná šanca neni, iba zohnať si ženy. Stačí na to iba troška stupídnej srandy, a samozrejme handry, musíte mať handry. A tento recept zafungoval, tak ako vždycky, takže predstavte si parket, mňa a dve micky. A zrazu tancujeme disko dndndrndn, keď tu zrazu, kde mám bundu?!“

Nahrávka Saténových rúk Bozkávam je trocha šibnutý, zábavný a dobrý debut. Môžu vás štvať ich texty – niekedy jednoduché „opakovačky“, ich ľahká arogancia a aj v takom prípade sa môže stať, že si budete podupkávať nohou a s úsmevom na tvári.

Hodnotenie Pravdy

  • 3 a pol hviezdičky z 5
  • Saténové ruky: Bozkávam, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbor #Saténové ruky #Bozkávam