V Eurovízii zvíťazil Rus Bilan, šou sledovalo sto miliónov ľudí

Hlasujúci diváci zo 43 krajín Európy v noci zo soboty na nedeľu rozhodli v priamom prenose zo srbského Belehradu o víťazovi 53. ročníka medzinárodnej hudobnej súťaže Eurovízia 2008, ktorým sa stal spevák Dima Bilan, reprezentant Ruskej Federácie.

25.05.2008 16:20
Dima Bilan Foto:
Ruský spevák Dima Bilan sa stal víťazom Eurovízie, ktorú sledoval rekordný počet divákov.
debata

So svojou skladbou Believe, ktorú prezentoval počas finálového večera ako predposledný pred Nórkou Mariou, zanechal za sebou na druhom a treťom mieste Ukrajinku Ani Lorak a Grékyňu Kalomiru.

„Hlavne by som chcel poďakovať autorovi tejto skladby a samozrejme celému tímu, ktorý stál za realizáciou tohto všetkého. Pre mňa to bude pamätný deň,“ uviedol mladý Rus na tlačovej konferencii tesne po súťaži.

Víťazstvo reprezentanta Ruskej federácie v medzinárodnej hudobnej súťaži, ktorého svojimi kreáciami podporoval aj jeho krajan Jevgenij Pľuščenko, sledoval rekordný počet – až 100 miliónov televíznych divákov.

Bilanovi sa v konkurencii ďalších 24-och súťažiacich podarilo zvíťaziť o 42 bodov pred reprezentantkou Ukrajiny Ani Lorak a zabezpečil konanie nasledujúceho ročníka vo svojej domovine. Na treťom mieste sa umiestnila speváčka Kalamira z Grécka. Oblečený v bielom s rozopnutou košeľou a s úsmevom na tvári prijal kryštálový mikrofón a kvety. Na záver opäť zaspieval víťaznú skladbu Believe. Víťaz tým „pomstil“ svoju prehru spred dvoch rokov, keď si cenu prekvapujúco „uchmatlo“ fínske metalové zoskupenie Lordi so skladbou Hard Rock Hallelujah.
 
„Tento deň si chcem zapamätať. V rámci tímu sme si verili, každý z nás dal do toho všetko. Vyhrali sme, sen sa stal skutočnosťou,“ uviedol rozžiarený dvadsaťšesťročný spevák na tlačovej konferencii po súťaži. Pred novinármi poďakoval najmä autorom skladby, ktorými sú americký producent Jim Beanz v spolupráci s úspešným a uznávaným producentom a raperom Timbalandom.
 
Organizátori pod tlakom tento rok zvolili iný postup, keď slávnostnému finále plnému emócií predchádzali dve semifinále. Tento akt mal na 53. ročníku tejto populárnej súťaže predísť hlasovaniu jednotlivých krajín navzájom.

Poradie prvej desiatky na súťaži Eurovízia 2008

1. Rusko: Dima Bilan (Believe) – 272 bodov
2. Ukrajina: Ani Lorak (Shady Lady) – 230
3. Grécko: Kalomira (Secret Combination) – 218
4. Arménsko: Sirusho (Qele, Qele) – 199
5. Nórsko: Maria (Hold On Be Strong) – 182
6. Srbsko: Jelena Tomasevic feat. Bora Dugic (Oro) – 160
7. Turecko: Mor ve Otesi (Deli) – 138
8. Azerbajdžan: Elnur & Samir (Day After Day) – 132
9. Izrael: Boaz (The Fire In Your Eyes) – 124
10. Bosna a Hercegovina: Laka (Pokusaj) – 110

debata chyba