Ten, čo koncertoval so Sinatrom aj s Paulom Simonom

Americký trubkár Chris Botti má na svojom konte spoluprácu s mnohými umelcami zvučného mena. Svoj talent príde na jeseň predviesť aj na Slovensko.

01.09.2015 12:00
Chris Bott Foto: ,
Americký trubkár Chris Botti príde koncertocať na Slovensko.
debata

Držiteľ ceny Grammy vystúpi v bratislavskej Incheba Expo Arene 22. októbra. A nepríde sám. „Ľudia mi často hovoria: Chris, zajtra idem na tvoju šou, nikdy predtým som ťa nevidel hrať, bude to niečo ako len ty a tvoja trúbka? Neuvedomujú si, že ide o noc plnú zábavy s neuveriteľnou džezovou skupinou, ktorá prechádza od popu ku klasike a džezu. Stierame všetky hranice a je to nesmierna zábava,“ hovorí Botti v rozhovore, ktorý Pravde poskytli organizátori jeho bratislavského koncertu.

Rob jedno, ale poriadne!

Za Bottiho úspechom stojí podľa jeho slov odhodlanie a vôľa sústrediť sa na jednu vec a robiť ju jedinečne. „V dnešnej dobe skúša veľa mladých robiť množstvo vecí a majú príliš veľa rozptýlenia. Hra na nejakom hudobnom nástroji je jeden zo spôsobov, ako získate určitý ,uzemňovací' bod, aby ste sa sústredili na jednu vec a pokúsili sa ju robiť dobre. Myslím, že sústrediť sa na jednu činnosť a byť hrdý na to, že ju robíte na jednotku, vám pomôže vyniknúť,“ hovorí Botti.

„Ak sa dieťaťa, hrajúceho na hudobnom nástroji, spýtam, ako často cvičí a ono zrazu začne koktať, viem, že má problém. Musíte cvičiť každý deň s veľkým nasadením a entuziazmom, až to pôjde rodičom na nervy. Úspešní muzikanti vkladajú s absolútnou dôverou do svojho nástroja neuveriteľné množstvo času a energie. To je to, čo robia po celý život,“ dodáva hudobník.

„Všetko sa to začína priateľstvom. Takmer s každým, s kým som sa niekedy objavil na pódiu, sme boli, predtým, ako sme začali spolu robiť hudbu, priatelia. Nebolo to tak, že nejaké vydavateľstvo rozhodlo, ,Hej, mal by si spolupracovať so Stevenom Tylerom (spevákom Aerosmith, pozn. red.)'. Boli sme priatelia, páčila sa mu moja hudba, tak som mu niečo navrhol. Týmto spôsobom to funguje najlepšie, dokonca aj na kameru môžete povedať, že ide o úprimné priateľstvo a nie o obchodnú dohodu,“ hovorí Botti, ktorý s kapelou krátko predskakoval aj Frankovi Sinatrovi.

Splnený sen

„Pri Sinatrovi sa vo mne miesil rešpekt s hrôzou. V skutočnosti to trvalo iba dva týždne,“ spomína na toto obdobie. „Krátke potrasenie rukou a možnosť sledovať ho pri práci boli úžasné. Pamätám si, ako si získaval publikum. Ak sa pozriete na ktorýkoľvek starý záznam jeho koncertu, vždy s publikom žartoval, zapájal ho,“ hovorí Botti, ktorý rád spomína aj na spoluprácu s Paulom Simonom.

„Vďaka Paulovi Simonovi som sa stal závislým od koncertných turné. Bolo to ako splnený sen. Mal som 28 rokov, žil som v New Yorku a pokúšal som sa uspieť na tamojšej štúdiovej scéne a z ničoho nič som bol strčený na svetovú scénu a stál vedľa Michaela Breckera (zosnulý americký džezový saxofonista a skladateľ, držiteľ 15 cien Grammy, pozn. red.). Ako trubkár som tak získal na dôveryhodnosti, získal som dôveryhodnosť v našom odvetví a sledovať Paula pri práci deň čo deň je niečo, čo považujem za obrovskú skúsenosť, ktorá ma naučila, ako pracovať s vlastnou kapelou. Jeho každodenné sústredenie sa na detaily je úžasné. Svojím vystúpením je posadnutý počas celého dňa a ja som tento prístup svojím spôsobom postupne prijal za svoj,“ hovorí Botti, ktorý spolupracoval aj s Arethou Franklin, Natalie Cole, Bette Midler, Joni Mitchel, so Stingom, s Barbrou Streisand, Markom Knopflerom či Tonym Bennettom a Lady Gaga.

Najskôr sa musíte vedieť uživiť

Vlastný debutový album vydal v roku 1995 ako 33-ročný, viacerí sa ho pýtali, prečo nie skôr, odpoveď bola jednoduchá. „V prvom rade sa najskôr musíte dokázať uživiť. Presťahoval som sa do New Yorku, aby som sa stal štúdiovým hráčom. Na to však neexistuje žiadny návod,“ vysvetľuje Botti. „Keď sa už však začnete objavovať na nahrávkach iných ľudí, štúdiá a reklamný svet si to začnú všímať. A tak sa stalo, že mi zavolal Paul Simon, ktorý si vždy požičiava štúdiových hráčov. Po absolvovaní môjho prvého svetového turné s Paulom Simonom som si našetril nejaké peniaze a kúpil si množstvo výbavy do štúdia…“

Dnes má Botti na konte desať štúdiových albumov, viaceré z nich sa dostali na prvé miesto džezovej hitparády Billboardu a okrem niekoľkých nominácií na Grammy túto sošku Botti aj získal za svoju zatiaľ poslednú nahrávku Impressions. V roku 2013 sa tak stala najlepšou popovou inštrumentálnou nahrávkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Chris Botti #trubkár