Morcheeba sa predvedie v klubovej nálade

Členovia formácie Morcheeba sa na Slovensku objavovali v rôznych projektoch a zostavách. Na Pohodu prišla v roku 2006 speváčka Skye Edwards so sólovým projektom, potom mali slovenskí fanúšikovia možnosť vidieť Morcheebu, ale bez Skye, v Bratislave a až na festivale Grape v roku 2012 sa ukázali opäť spolu a predviedli koncert plný emócií. Do Bratislavy prídu teraz po prvýkrát aj so Skye Edwards a veľké hity Morcheeby zaplnia Starú tržnicu už v nedeľu.

12.09.2015 13:45
Morcheeba Skye Edwards Foto:
Speváčka Morcheeby Skye Edwards vystúpi po prvý raz v Bratislave.
debata

To najlepšie

Keď sa pre nezhody v kapele v roku 2005 rozhodla z formácie odísť speváčka Skye Edwards, nastalo pre skupinu náročné obdobie, keďže prišla o nenahraditeľnú esenciu Morcheeby, a to si pravdepodobne bratia Ross a Paul Godfreyovci najskôr neuvedomovali. Rossa a Skye však spojila po rokoch náhoda. „Jednoducho sme na seba narazili na ulici, potom sme išli na spoločnú večeru, opili sme sa a dostali sme sa aj k tomu, že by sme mohli spraviť spoločný album,“ povedal v rozhovore pre Pravdu Ross Godfrey v roku 2012, ktorý priznal, že sa im hneď zapáčila atmosféra v štúdiu, hoci sa od nich odlúčil Paul Godfrey. „Myslím si, že podvedome sme predpokladali, že táto spolupráca príde, keď nastane správny čas,“ dodal Ross.

Do Bratislavy pricestuje Morcheeba v zostave Skye Edwards, Ross Godfrey (gitary) Steve Gordon (basová gitara), Richard Milner (klávesy), Martin Carling (bicie) a James Anthony (gramce a mašinky). V Starej tržnici odohrajú jedenapolhodinový koncert, pričom dĺžka koncertu bude závisieť aj od nálady, ktorú sa podarí kapele spolu s publikom vytvoriť. „Program bude trvať hodinu a pol a potom, ak ich to bude baviť, budú pridávať,“ povedal za organizátorov Tomáš Tauber z agentúry Ore Pole.

Zaznejú najznámejšie kúsky z albumov Big Calm či Charango. „Morcheeba v Bratislave odohrá všetky svoje najväčšie hity vrátane skladieb ako The Sea, Trigger Hippie, Blindfold či Rome Wasn't Built in a Day,“ uvádzajú organizátori. Práve The Sea patrí k najobľúbenejším pesničkám Skye a na koncertoch ju pravidelne sprevádza aj spev publika a býva to jeden z najsilnejších momentov, keď sa dav vlní v pomalom rytme skladby The Sea.

Klubová atmosféra

„Čím menšia šou, tým väčšie nervy,“ povedala Skye Edwards, keď vystupovala na Pohode. V úplných počiatkoch Morcheeby ju vraj museli klamať, že budú len nahrávať pesničky v štúdiu a nikdy nebudú hrať koncerty, čím sa im hanblivú Skye podarilo postaviť pred mikrofón. Dnes si speváčka svojím zjavom a zamatovým hlasom dokáže získať publikum, ktoré ju až oddane sleduje na pódiu. Nedeľný koncert sa bude niesť skôr v klubovej atmosfére, čo je zárukou intenzívneho zážitku.

Ešte pred Morcheebou sa predstaví česká skupina Thoola, ktorú si ako predskokana vybrala kapela. „Príjemná, pohodová gitarovka so ženským spevom. Je to veselá nezávislá muzika. Morcheebe sme posielali desať rôznych tipov a oni si vybrali,“ prezrádza o výbere predskokana Tauber.

Koncert Morcheeby v Bratislave sa koná pod hlavičkou Orange Music Live, čo je spoločný projekt mobilného operátora s Alianciou Stará tržnica. Jeho cieľom je prinášať koncerty domácich, ale aj zahraničných interpretov. Po formácii Morcheeba sa v Starej tržnici v rámci tohto cyklu predstaví 28. októbra Jana Kirschner s albumom Moruša čierna a 18. októbra zažijú veľký sviatok fanúšikovia spojenia elektroniky a nu džezu s britskou formáciou The Cinematic Orchestra, ktorá v júli vystúpila aj na festivale Colours of Ostrava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Stará tržnica #Morcheeba #Skye Edwards #Ross Godfrey