Žbirkov splnený sen pripomína základné pravidlo

Splnil si sen a nahral album v legendárnych londýnskych štúdiách Abbey Road, čo sa podpísalo pod celkovú atmosféru nahrávky. Aj po desaťročiach na československej hudobnej scéne dokáže Miroslav Žbirka tvoriť hudbu s nadšením a pre radosť a to je pre tento album úplne zásadný pocit.

27.09.2015 11:26
Miroslav Zbirka Foto: ,
Miroslav Žbirka pokrstí album Miro na Slovensku na špeciálnom koncerte 15. októbra.
debata

Po šiestich rokoch vydal svoj trinásty štúdiový album pomenovaný Miro a fanúšikom doprial poriadne štedrú nádielku. Spolu 23 pesničiek sa nachádza na dvoch CD – v angličtine a v slovenčine, kde sú aj známe kúsky ako Fair Play či Vianočná. Dočkali sme sa však množstva pútavých noviniek.

Vystúpiť z vlastného tieňa

Trinásty album a všetko je zrazu inak. Obľúbený spevák vystúpil zo zabehnutých koľají a pustil sa do nahrávania s britskými hudobníkmi. Producentom albumu je Rob Cass, s ktorým sa spriatelil pred dvoma rokmi, keď prišiel do Abbey Road nahrávať dve pesničky, čo bol darček k šesťdesiatke od jeho manželky Katky. Album ukazuje hudobníka v novom svetle a teší sa dobrému zvuku. Texty na album písal Žbirka, ale svojou čiastkou prispel aj britský textár Pete Brown, ktorý dal slová hitom skupiny Cream ako I Feel Free alebo Sunshine of Your Love, a takisto dlhoročný Žbirkov spolupracovník Kamil Peteraj.

Po rokoch spievania v slovenčine sa Žbirka vracia ku koreňom, čo mu, zdá sa, dáva určitú slobodu, nový vietor. Zostáva však verný jednoduchým melódiám, ktoré sa nalepia na poslucháča. Úvodná pesnička Suddenly sa nesie presne v tomto duchu, keď potom prichádza mysterióznejšia skladba s pritvrdeným rockovým výrazom All My Days či Following Rain s kvíliacou elektrickou gitarou, pozornosť poslucháča rastie.

Album Miro vyjadruje v rovnakej miere túžby, skúsenosti a tvorivé nápady autora a navyše je dôkazom, že aj vo svojich 62 rokoch dokáže Miro Žbirka pôsobiť rovnako sviežo ako pred rokmi. Medzi najvydarenejšie kúsky patrí pomalá Muse s mladou speváčkou Jessicou Bennettovou, pre Žbirku typická gitarovka I've Got A Reason či vyznanie lásky ponorené do tónov sláčikov a klavíra Morning Sun, Evening Star.

Zhmotniť túžbu

Na druhom CD sa hudobník vracia k slovenčine a akosi automaticky ho to stavia do polohy „starého dobrého“ Žbirku s neomylnou schopnosťou tvoriť skladby šité pre ucho domáceho poslucháča. Pesničky Prišla z Londýna / Girl In The Middle, Aká si príťažlivá / I've Got A Reason, Live / I'm With You či Fair Play sa nachádzajú na nahrávke v slovenskej aj v anglickej verzii, napriek tomu sa nedá povedať, že by šlo o úplne totožné skladby.

Miro je výnimočná nahrávka, ktorá pripomína základné pravidlo, že hudbu treba robiť z lásky či z potreby vravieť notovým jazykom. Žbirka urobil v prvom rade radosť sám sebe a patrí k tým šťastným umelcom, ktorí týmto spôsobom dokážu rovnaké emócie vyvolať aj u poslucháča.

Aby bol projekt dokonalý, hudobník sa po 25 rokoch vracia k vinylovým platniam. „Pre fajnšmekrov je to úplne iný zvuk a obal je vyskladaný z desiatok fotiek nafotených v Abbey Road,“ uviedol spevák, ktorý svoju aktuálnu novinku predstaví na špeciálnom koncerte plnom hostí 15. októbra v bratislavskom V-klube. Do predaja sa dostane len 250 lístkov, pričom cena vstupenky je 49 eur. S novým albumom sa plánuje Miroslav Žbirka vydať aj na turné, presné termíny však zatiaľ nie sú známe.

Hodnotenie Pravdy

4,5 hviezdičky z 5

Miroslav Žbirka: Miro, Universal Music, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Abbey Road #Miroslav Žbirka #MIRO