BHS a súťaž mladých

"Kultúra je dušou ľudstva. Dáva krídla duchu aj intelektu," hovorí Boian Videnoff. Snaží sa získať pre klasickú hudbu najmä mladých - interpretov aj poslucháčov.

04.10.2015 16:00
Boian-Videnoff Foto:
Boian Videnoff, umelecký šéf Mannheimskej filharmónie.
debata

Aj preto s orchestrom Mannheimských filharmonikov, ktorého je umeleckým šéfom, inicioval projekt Junior Philharmoniker, výchovné koncerty pre deti či Hovory o skúškach pre rodičov.

Mladý bulharský dirigent, ktorý vyštudoval, žije a pôsobí najmä v Nemecku a Taliansku, uvedie so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu Kardošovu Hrdinskú baladu. Vo finále súťaže New Talent. Do semifinále Medzinárodnej tribúny mladých interpretov, ktorú inicioval v roku 1969 sir Yehudi Menuhin, sa tento rok nedostal ani jeden slovenský zástupca. Vavríny víťaza a titul New Talent, ktorý býva skvelým štartom profesionálnej kariéry, majú šancu získať mladí hudobníci z Belgicka, Česka, Poľska, Portugalska, Kanady, Dánska, Švédska a Slovinska.

Z dvoch semifinálových komorných koncertov, ktoré sa budú konať v piatok 2. októbra vo Dvorane VŠMU, vyjde trojica finalistov. O svojom talente budú musieť presvedčiť medzinárodnú porotu v pondelok 5. októbra. Aj mladých slovenských hudobníkov môžu zaujať ich „muzikantské súboje“. Keď pre nič iné, aspoň pre to, aby si skonfrontovali svoje umenie a ambície so zahraničnými rovesníkmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2015