BHS: Kde sa vzala mystická hudba

"Napísal sa sám," vtipkoval Sergej Rachmaninov, keď hľadali odborníci odpoveď na otázku, kde sa vzala mystická hudba jeho Koncertu pre klavír a orchester d mol. Jedni vidia jej pôvod v ľudovej melodike, druhí zas v pravoslávnej liturgii. Vynikajúci ruský skladateľ, dirigent i klavírny virtuóz sám zahral na premiére v New Yorku sólový part. A triumfoval - za klavírom, aj ako skladateľ.

09.10.2015 13:54
dirigent Macelaru Cristian Foto:
Dirigent Cristian Macelaru.
debata

Nádherný, na technickú virtuozitu náročný Rachmaninovov tretí Klavírny koncert poznajú nielen návštevníci koncertných siení, ale aj fanúšikovia filmu. Fascinujúca hudba totiž režiséra Scotta Hicksa, ktorý jej v životopisnej dráme Žiara zveril jednu z hlavných úloh. S nástrahami ťažkej skladby si po neľahkom „súboji“ mladý sľubný klavirista David Helfgott poradí a majstrovskou interpretáciou zvíťazí v celoštátnej súťaži a dostane ponuku študovať v Spojených štátoch.

V Bratislave uvedie Rachmaninovov „nebeský koncert“ Filharmónia Rotterdam pod taktovkou „vychádzajúcej hviezdy“ Cristiana Macelaru. Rumunského dirigenta vystrelilo na svetové koncertné pódiá minuloročné víťazstvo v medzinárodnej dirigentskej súťaži Georga Soltiho. Najskôr si „získal“ obdiv „filharmonikov“ spoza oceánu, netrvalo však dlho a začali ho prizývať na spoluprácu aj popredné európske orchestre. Za klavírom sa predstaví mladý macedónsky klavirista Simon Trpčeski.

Hoci ovládal všetky štýly, formy aj nálady, Nikolaj Rimskij-Korsakov sa vždy snažil svojou tvorbou prekvapiť aj seba samého. Predohrou k opere Májová noc otvorí Filharmónia Rotterdam 10. októbra svoj koncert. Interpretačný „hodokvas“ vyvrcholí Symfóniou č. 2 D dur Jeana Sibelia. „Je to akoby Všemohúci zhodil dole na zem mozaiku z nebeskej dlažby a žiadal ma, aby som ju spojil dohromady,“ povedal o svojom diele najvýznamnejší fínsky skladateľ. Ťažiskom Sibeliovej tvorby boli práve symfónie, ktoré ho preslávili už počas jeho života a dodnes pravidelne ožívajú v koncertných sálach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filharmónia Rotterdam #Cristian Macelaru #nebeský koncert #Sergej Rachmaninov