Hrana zastavila čas, bola krásna aj temná

Už pár dní pred koncertom organizátorov potešila správa, že utorkový koncert Hrany v Starej tržnici je vypredaný. "Full house", ako to pomenoval počas koncertu Oskar Rózsa, bol ideálnym podhubím pre realizáciu niečoho výnimočného, čím rozhodne je projekt Hrana. Hudba Marka Brezovského je síce nadčasová, ale nesie si v sebe skryté znamenie či silu obdobia, v ktorom vznikala.

04.11.2015 17:29
Hrana, valihora, Rozsa Foto: ,
Hrana je späť. V Starej tržnici predviedla koncert, ktorý bol úspešnou návnadou na pripravovaný album.
debata

Útočisko pre čudákov

Bol to koncert medzi svojimi. Publikum zložené prevažne z tridsiatnikov a štyridsiatnikov bolo viditeľne naladené na vlnu Hrany. Hneď na úvod sa dočkalo sľubovanej novej skladby Hľadáme z pripravovanej nahrávky, ktorá by mala vyjsť na budúci rok. Keď potom nechal Rózsa spievať ľudí slová Všetko je inak bol to dôkaz, odhodlania publika prijímať Brezovského hudbu.

Koncert priniesol mnohé silné momenty. V sále na chvíľu zostalo úplné ticho a masa ľudí upriamila pozornosť na Vlada Šarišského sediaceho v prítmí za svojim klavírnym krídlom, ktoré si nechal priviesť do Starej tržnice. „Odletel anjel je ticho. Farebný svet do mňa vdýchol. Krídlami ma operil. Vždy, keď zavriem oči, vznášam sa s ním,“ spieval Šarišský v pesničke Anjel.

Hrana je istým spôsobom výstredná, osobná a často temná, napokon ako samotný príbeh Mareka Brezovského. Má v sebe niečo zvláštne, opojné, čo človeka zasiahne, nechá ho trpieť, potom sa zmieta v eufórii alebo stratený blúdi po svete plnom samoty, rozmanitom a inštrumentálne bohatom. Je to ideálne útočisko aj pre čudákov, ktorí vďaka nej môžu blúdiť spolu.

Keď bubeníci spievajú

Hrana síce dbá na hudobný perfekcionizmus, no pri speve ide skôr po autentickej surovosti. Ako spevák sa predviedol v pesničke Vietor Martin Valihora a jedným z prekvapení bol rovnako bubeník Marián Slávka. Bol rozprávačom, skutočným, ktorý sedí v bare a cielene bočí od ľudí, v melancholickej Chcem byť sám. Aj v takýchto momentoch je Hrana výnimočná a je niečím viac, ako len obdivuhodne napísanými notami veľkého talentu, ktorý už ako tínedžer písal hudbu, ktorá mrazí. Dokáže hodnoverne tlmočiť emócie.

„Pokúsime sa zahrať skladbu, ktorá je krásna, náročná a ešte nikdy nebola hraná naživo,“ uviedol titulnú pesničku k filmu HRANA – 4 filmy o Marekovi Brezovskom Tak sa stále pýtam, ktorú zaspieval spolu s Ivanou Mer. Neskôr prišlo aj na „hitovku“ Košulenka. Tá vznikla v časoch, keď mali Oskar Rózsa a Marek Brezovský len 15 rokov, no svoju energiu nestratila.

Koncert Hrany mal tri úlohy. Predstaviť vinyl s pôvodnými nahrávkami, uviesť do života nové troj-DVD a tiež kolekciu tričiek s dizajnom od desiatich výtvarníkov. Vinylový dvojalbum v originálnom obale Marka Ormandíka v limitovanej sérii 500 kusov sa podarilo dopraviť do Starej tržnice včas, hoci podľa slov Rózsu, to bol malý zázrak. Predstavili tri dizajny tričiek, pričom zvyšné budú pribúdať počas budúceho roka a na troj-DVD si budú musieť fanúšikovia ešte chvíľu počkať.

Keď minulý rok mala Hrana posledné dva koncerty v KC Dunaj, zdalo sa, že projekt, ktorý pripomenul hudbu Marka Brezovského, dospel do svojho záveru. Partia hudobníkov a kamarátov – Oskar Rózsa, Vlado Šarišský, Martin Valihora a Marek Minárik sa však pustila do nahrávania albumového pokračovania Hrany, ktoré prinesie 12 nových skladieb. Turné k novému albumu zatiaľ podľa informácií PR manažérky Zuzany Lobotkovej kapela neplánuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stará tržnica #Martin Valihora #Hrana #Oskar Rózsa #pripravovaný album #Marek Brezovský