Richard Müller priniesol intimitu do športovej haly

Úspešný projekt Hlasy so skupinou Fragile, ale aj nový album s Michalom Horáčkom a Michalom Pavlíčkom Sociální síť v posledných rokoch držia Richarda Müllera v jednom kole. Pri príležitosti pätnásteho výročia úmrtia Jara Filipa sa spevák rozhodol venovať mu koncertnú šnúru s názvom 15 rokov bez Filipa, ktorú zakončil v stredu vypredaným bratislavským koncertom v Aegon aréne - NTC.

19.11.2015 17:41
koncert Richar  Muller 15 rokov bez Filipa,... Foto: ,
Richard Müller a Andrej Šeban vzdali spoločným turné poctu Jarovi Filipovi.
debata

Oprášiť zabudnuté

Na konte má šestnásť štúdiových albumov, pričom na koncertoch často znejú práve najznámejšie „elitné“ skladby. A práve v nevšednom repertoári bola skrytá sila Müllerovho aktuálneho turné. Pesničky ako 24 hodín denne, počas ktorej Andrej Šeban v závere „zasóloval“ motív pesničky Za dedinou, alebo Knižný príbeh z albumu Nočná optika, kúsky z Müllerovej tretej sólovky LDS – 100 dní, BMG či osobné vyznanie lásky Ani nevieš z albumu Koniec sveta patria ku koncertným raritám. Po dlhšom čase si ich fanúšikovia mohli opäť vychutnať v inštrumentálne expresívnej podobe naživo a dá sa povedať, že už samotný repertoár bol zážitkom.

Keďže sa koncert konal v Aegon aréne, ktorá má povesť chladného kolosu s nehostinnými akustickými podmienkami, pred hudobníkmi stála neľahká úloha pretvoriť športovú halu na komorný priestor. Zázračným spôsobom sa im do nečakanej miery podarilo vytvoriť intímnu atmosféru, pod čo sa podpísali aj osobité skladby Jara Filipa. Koncert sa niesol miestami až v džezovom duchu, keď v pesničkách dostávali hudobníci priestor na improvizácie, často ocenené potleskom vnímavého publika a Richard Müller si výkony muzikantov užíval spolu s divákmi.

Strojcom diania na pódiu bol viditeľne Andrej Šeban. Nenápadne prebral za Müllera úlohu frontmana. Pútal pozornosť gitarovými sólami a zdalo sa, že sa cíti na pódiu príjemne, keď sa pri skladbe Cez okno odviazal a divákov zabával pohľadom na svoje ladné tanečné kreácie. „Je to človek, s ktorým som zažil strašne veľa hudby a zážitkov z nej aj z čohokoľvek iného. Je to neuveriteľné, ale je rovnako dobrý gitarista, ako aj spevák, a to ma trápi,“ vyjadril sa s humorom o Andrejovi Šebanovi Müller.

Čas sa nedá vrátiť

„Mne ten Jaro tak strašne chýba, ako jeho vlastným deťom,“ prezradil počas koncertu Richard Müller. S Jarom Filipom ho spájalo výnimočné tvorivé, ale aj ľudské puto. Z tohto partnerstva vznikli veľké hity ako Cigaretka na dva ťahy či skladba Až povezou mě na lafete s textom Michala Horáčka. Spevák teraz pozbieral svoje hudobné spomienky a spolu s Andrejom Šebanom povyberali obľúbené kúsky z Filipovej tvorby. Tak sa fanúšikovia dočkali aj spoluprác Jara Filipa s Milan Lasicom a Júliusom Satinským – Do Batôžka či Vyletel vták z legendárneho albumu Bolo nás jedenásť. Sú to nadčasové pesničky a ich energia prerážala z pódia k publiku.

„Od prvého momentu, ktorým odštartovala moja kariéra, cítim veľkú zodpovednosť voči fanúšikom. Ak majú ľudia pocit, že som legenda, dávajú mi tým omnoho väčší záväzok, ako by som pociťoval ,normálne',“ uviedol v rozhovore pre Pravdu Müller. Je osobitou kapitolou na domácej scéne. Nemusí spievať dokonalo, ani to nerobí, ale svojim pesničkám dáva širší rozmer, možno dušu, a to je pravdepodobne zásadný dôvod, prečo ho fanúšikovia milujú a jeho koncerty sú vopred vypredanou príjemne zvláštnou udalosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Andrej Šeban #Richard Müller #Jaro Filip #Aegon Aréna NTC #15 rokov bez Filipa #Bolo nás jedenásť