Radikálne melódie, talenty aj priekopníci. Opäť je tu Next

Predstaviť to najinšpiratívnejšie, čo sa deje na scéne súčasnej hudby doma aj v zahraničí.

25.11.2015 12:00
36 next 4x Foto:
Talian Lorenzo Senni patrí k hudobníkom, ktorí podľa organizátorov Nextu potvrdzujú krédo festivalu: inšpiratívna a nová hudba bez žánrových obmedzení.
debata

To je ambícia organizátorov 16. ročníka festivalu Next, ktorý sa začína dnes a potrvá až do soboty v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry a vo Fuge.

K tohtoročným headlinerom patrí projekt priekopníka britskej industriálnej scény Stevena Stapletona Nurse With Wound. „Žijúci vierozvestca dada s povestným humorom, odkazujúcim k známej predstave ,náhodného stretnutia dáždnika a šijacieho stroja na operačnom stole', prichádza na Slovensko po viac než troch dekádach hyperaktívnej, v celku takmer neuchopiteľnej tvorby. Nurse With Wound definovali spoločne s Coil či Current 93 jednu z najvplyvnejších a dodnes nesmierne zaujímavých scén, ktorú škótsky publicista David Keenan nazval Skrytý rub Anglicka,“ uvádzajú organizátori. Formácia zahrá vo štvrtok v A4 na záver večera, ktorý sa začne o 19.¤h. Pred ňou v premiére vystúpi duo Atom Tone, ktoré tvoria Jiří Suchánek a Angakok Thoth. Počas večera zahrá aj anglický gitarista a elektronický hudobník James Welburn. Spolu s hosťujúcim bubeníkom predstaví svoj oceňovaný album Hold. Vystúpi aj poľský zvukový umelec Wilhelm Bras.

K ďalším headlinerom Nextu patrí Talian Lorenzo Senni, ktorého organizátori označujú za dekonštruktéra tanečnej elektroniky a hudobníka, ktorý potvrdzuje krédo festivalu: inšpiratívna a nová hudba bez žánrových obmedzení. Senniho tvorba skúma motív gradácie v euforickej tanečnej hudbe, ktorý mu slúži ako východisko pre vytváranie diel, ktoré nie sú natoľko povznášajúce, ale skôr introspektívne. V Bratislave sa predstaví na záver festivalu v sobotu v A4.

Ešte pred ním vystúpia ďalšie hviezdy festivalu. Marcus Schmickler je známy aj z pôsobenia v popovom projekte Pluramon. Zvukový novátor sa v Bratislave predstaví spoločne s Thomasom Lehnom, ktorého publicisti označujú za mága analógových syntetizátorov. Ich analógovo-digitálny improvizovaný set bude podľa organizátorov patriť k vrcholom festivalu. V rovnaký večer na Nexte vystúpi aj performerka a multiinštrumen­talistka Kathy Alberici s projektom Bocca al Lupo a český elektoraukustický kolektív Gurun Gurun.

Tohtoročný festival otvorí v stredu o 19.h koncert skladateľa Martina Burlasa so súborom Musica falsa et ficta, ktorý nanovo naštudoval pod umeleckým vedením Mira Tótha jeho dielo Hexenprozesse – dobové obrázky z obdobia inkvizície pre komorný súbor, v ktorom majú okrem akustických a elektrických nástrojov svoje miesto aj sekera a bábka s kečupom, tú však možno vynechať. Dielo doteraz zaznelo iba raz v roku 1990 v podaní Transmusic comp. Súčasťou koncertu bude aj krst nahrávky.

V rovnaký večer o 20.30 h sa v bratislavskej Fuge predstaví duo Hrb/Bol, ktoré tvoria študent Institute of Sonology v Haagu a výrobca vlastných softvéeových nástrojov Matúš Kobolka a DJ Bol, ktorého organizátori titulujú ako „chodiacu encyklopédiu rakúsko-uhorského kabaretu, socpopu, happy hardcoru a iných podvratných žánrov, ktoré mali ostať navždy zabudnuté“. Po nich sa vo Fuge predstaví poľský zvukový vizionár Czarny Latawiec.

V piatok na festivale, ktorý už 16. rok ponúka „radikálne melódie, živelné improvizácie, neošúchané zvuky či originálne hudobné techniky“, vystúpi Ata Ebtekar s projektom Sote a špeciálnou živou videoprojekciou z dielne Stixa. Zahrá aj islandský kolektív S.L.Á.T.U.R, slovenský violončelista Andrej Gál s nemeckou violončelistkou Ute Kangiesserovou predvedú svoje improvizácie a Gergő Kováts príde s interaktívnou zvukovou inštaláciou Improulette pre viacerých náhodných hráčov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Next #A4 #Fuga