Ďuďo z Hexu: Hity sa robia ťažko

Hoci sa skupina Hex spája s letnými hitmi, jej piati členovia vyrazili na jesenné turné. Pridala sa k nim aj kapela Družina, na pódium pribudol folklór - píšťalka, husle a dve vokalistky. V novej úprave zaznie aj hit Keď sme sami. "Spájame zdanlivo nespojiteľné,” hovorí kapelník Peter „Ďuďo“ Dudák.

29.11.2015 09:00
debata

Aký je rozdiel medzi Ďuďom spred dvadsiatich rokov a dnes?
Mal by som byť už o niečo dospelejší, ako som bol vtedy. U nás proces dospievania trval trochu dlhšie, keďže sme v pomerne mladom veku začali robiť netradičné zamestnanie, ktoré nás bavilo a prinášalo nám aj úspech. Vtedy som bol mladý chalan pobláznený zo všetkého, čo sa dialo okolo kapely. Boli to bláznivé deväťdesiate roky. Teraz kapelu vnímam ako seriózne zamestnanie, ktoré robím s väčším odstupom, ale stále veľmi rád.

Kapelník Hexu, Peter "Ďuďo"... Foto: Peter Spurný
Hex Kapelník Hexu, Peter "Ďuďo" Dudák.

Kto z vás sa najviac zmenil?
Sledovať život kapely je veľmi zaujímavé, pravdepodobne sa to nedá porovnať so vzťahom s kolegami v práci. Kolegovia sa väčšinou menia, odchádzajú a prichádzajú, a my sme v nezmenenej zostave spolu už dvadsať rokov. Každý prešiel určitým vývojom, všetci sme sa niekam posunuli. Dnes má každý z nás rodinu a vlastný život. Najmenej sa asi zmenil bubeník Tybyke, ktorý v roku 1991 nahradil Petra Slameňa, momentálne v kapele Bez ladu a skladu.

Z čoho vznikol názov Hex?
Vznikol úplne prozaicky. V pionierskom tábore sme s Yxom hrali na gitarách pesničky od Tublatanky a jedna pionierska vedúca nám povedala, že hráme ako "hexenschuss”. Privlastnili sme si to, skrátili na Hex a nejako nám to prischlo.

Chalani z kapely sú závislí od nakupovania hudobných nástrojov. Vy ste na tom ako?
To je úchylka každého hudobníka. Na rozdiel od Yxa, ktorý má asi pätnásť basgitár, ja ich mám len päť. Tú poslednú, elektrickú, s ktorou som veľmi spokojný, som si kúpil pred štyrmi rokmi.

Ako sa kupuje taká gitara?
V prvom rade sa mi musí páčiť. Keď je pekná, väčšinou aj dobre hrá. Tú najnovšiu, ktorú bežne nedostať, som zbadal v londýnskom obchode s hudobninami. Polhodinku som si na nej zahral a kúpila si ma. Teda… ja ju.

Okrem gitary hráte na klavír aj bicie. Ktorý bol váš prvý hudobný nástroj?
Na základnej škole som chodil na klavír, v kapele som začal hrať na gitare, neskôr na basu aj bicie. Spočiatku ešte nebolo jasné, kto bude spievať, tak to prischlo mne.

Navštevovali ste hodiny hlasovej pedagogičky Aleny Čermákovej. Neboli ste spokojný so svojím spevom?
Výhodou môjho hlasu je to, že je ľahko rozpoznateľný. Ľudia podľa neho identifikujú Hex. S vekom prechádzam do nižších polôh, v ktorých sa mi spieva príjemnejšie. Mám vlastne hlboký hlas, hoci výšky utiahnem. Chcel som sa zlepšiť, vyskúšať si, aké je spievať technicky správne, preto som začal chodiť k Alenke. Mám od nej aj cvičenia, ktoré používam na koncertnej šnúre. Je dobré pred koncertom sa trochu rozospievať a udržiavať hlas v kondícii.

Zradil vás niekedy hlas?
Určite. Nejaké koncerty sme aj museli zrušiť, ale už sa to stáva zriedka.

Trápia hudobníkov choroby z povolania?
Gitaristi majú často problémy s krčnou chrbticou. Najviac býva ohrozený sluch, ten si treba chrániť.

Fanúšikom často po koncerte kapiel píska v ušiach. Vám sa to nestáva?
Aj nám sa to stáva. Dnes si už chránim sluch slúchadlovým systémom, ktorý neprepúšťa nežiaduce decibely. Nastavím si presne čo a ako nahlas chcem počuť. Napriek tomu mám momentálne problém s ľavým uchom, v ktorom mi píska. Vraj to môže byť aj z chrbtice.

Pred dvoma rokmi sa chalani z Hexu dali na... Foto: Peter Spurný
Hex Pred dvoma rokmi sa chalani z Hexu dali na oblekový imidž.

Málo sa hýbete?
Všetci sa snažíme športovať. Ja som si vybral najjednoduchší spôsob pohybu. Už desať rokov behám. V Rusovciach, kde bývam, je veľa pekných miest – lesopark alebo jazerá, kde som chránený pred slnkom a dažďom. Behanie ma udržuje aj v dobrej psychickej kondícii. Premyslím si veci, ktoré odkladám. Keď sa endorfíny vyplavia, napadne mi riešenie. Občas aj hudobné, napriek tomu, že v slúchadlách počúvam celkom inú hudbu.

Upravili ste aj životosprávu? Členovia kapely Chinaski majú pred koncertom prohibíciu…
Nemáme nič také. Robíme všetko, čo máme radi. Naučili sme sa však, že nie je rozumné prekročiť istú hranicu. Už sa nám nestane, že niekto z kapely prespí koncert v aute.

Stalo sa to aj vám?
To nie. Ja mám skôr problém s dýchaním. Raz mi počas koncertu, kde bol vydýchaný vzduch, prišlo zle a musel ho dospievať Yxo. Nepamätal si texty, bolo to príšerné. Odkedy som si kúpil ventilátor, je to v pohode.

Všetci ste prekročili štyridsiatku, niektorí z vás majú dospelé deti. Kríza stredného veku sa vás netýka?
Mám pocit, že krízou som prešiel už v tridsiatke a teraz som v príjemnom veku. Niektoré veci sa vyjasnili a môj život je pokojnejší a príjemnejší.

Čoho sa týkala kríza?
V prijatí zodpovednosti za rodinu aj za kapelu. Dovtedy sme boli skupinou, ktorá sa len nechávala unášať dianím okolo nej.

Vaša dcéra študuje psychológiu v škótskom Glasgowe. Má aj ona vzťah k hudbe?
Má a veľmi pekný. Aj manželka, hoci pracuje v IT sektore. Obidve sú pre mňa veľkou inšpiráciou. Majú dobrý vkus a počúvajú hudbu, ku ktorej by som sa ja nedostal. Vďaka nim objavujem dobré nahrávky. Dcéra chodila na klavír a spev a dokonca nám robila vokály v piesňach Slnko lieči a Hviezda.

V poslednom čase vás na koncertoch vídať v oblekoch a klobúkoch. Aj to patrí k štyridsiatke?
Asi pred dvoma rokmi sme si povedali, že skúsime vizuál kapely posunúť iným smerom. Dovtedy sme vystupovali civilne, väčšinou v tričkách, hoci ja už dlhší čas nosím košele. Bolo to pre nás niečo celkom nové. Jeden slovenský salón nám ušil obleky na mieru. Je to zmena, chvíľu sme si zvykali na to, že nemáme takú voľnosť. Myslím, že obleky naše vystúpenia oživia, lebo divák vníma aj zrakom.

Ste kapelníkom. Chalani vás poslúchajú?
Musia. Rešpektujú, že mám posledné slovo. Všetci sme si prešli obdobím, keď sme si mysleli, že sme veľmi dobrí a neboli sme. Prešli sme bolestivým procesom, v ktorom sme analyzovali, kde sa stala chyba.

Začiatkom deväťdesiatych rokov ste mali v hudobnom časopise Populár titulku. Čo to pre vás vtedy znamenalo?
To bolo v čase, keď nám vyšla prvá platňa. Neuvedomovali sme si to, brali sme to ako samozrejmosť. Bola to taká eufória a divočina zároveň. Všetko sa dialo veľmi rýchlo. Ako keď sedíte vo vlaku a pozorujete okolitú krajinu. Až teraz by som si to vedel vychutnať. Keby som sa mohol vrátiť do svojho dvadsaťročného tela, hovoril by som si: Pozor, toto nie je len tak, užívaj si, je to super!

Čo by ste si viac vychutnávali?
Koncerty. Boli by sme sústredenejší, robili by sme ich profesionálnejšie a kvalitnejšie.

Kto sa v kapele najviac háda?
Nevyhľadávam konflikty, takže ja to asi nebudem. Zrejme sa najviac hnevá Yxo, ktorý je manažér skupiny a musí riešiť aj záležitosti, do ktorých sa nám nechce. Nakoniec sa však vždy dohodneme.

Kto s kým spí na turné?
To sa strieda, nemáme to pevne dané. A dnes už prespávame v hoteloch veľmi zriedka, radšej si pospíme v aute. Domov sa vraciame aj z Košíc či zo Sniny, aby sme mohli ráno pokračovať v inej práci.

Chalani z kapely sa venujú rôznym činnostiam, vy ste zostali verný hudbe. Iná oblasť vás nelákala?
V deväťdesiatych rokoch som diaľkovo vyštudoval ekonómiu. Nevedel som, ako to s kapelou dopadne a nechával som si otvorené zadné vrátka. Dnes máme stále kapelu a navyše pracujem v oblasti hudby. Veľmi ma to baví, každý deň robím niečo iné, nejaký iný projekt.

Máte aj hudobné vzdelanie?
Vyštudoval som kompozíciu na VŠMU, ktorá mi pomáha najmä pri tvorbe scénickej hudby.

Aký je rozdiel medzi tvorbou pre Hex a komponovaním scénickej hudby?
Pesničky sú mikrosvetom s vlastnými pravidlami. Strieda sa v nich ticho s hlučnejšími pasážami, dôležitý je text, ktorý si môžu ľudia zaspievať. Scénická alebo reklamná hudba slúži vždy nejakému cieľu, obrazu alebo príbehu. Treba sa dostať z bodu A do bodu B. Cez rôzne zákruty a pri dodržaní požiadaviek. Nielen mojich, ale aj zadávateľa. Spočiatku som si musel zvykať na to, že nestačí, keď sa výsledok páči mne. Do "scéniky” vstupujú ľudia, ktorí mi povedia aj to, že moja práca je úplne zlá…

Aj to sa stalo?
Jasné. Musel som sa to naučiť predýchať a prijať kritiku. Viac vnímať názory iných nie je na zahodenie ani pri tvorbe pesničiek. Občas viem byť totiž zanovitý a myslím si, že ja jediný mám pravdu.

Čo bolo pre vás najtvrdším orieškom v scénickej hudbe?
Spolu s Tomášom Slobodom z Le Payaco sme robili scénickú hudbu k televíznemu filmu Nočný trezor, ktorý režíroval Karol Vosátko. Tri dni pred jeho dokončením nám povedal, že to je veľmi depresívne a musíme to oživiť. Vtedy som dostal paniku, že to nestihneme. V scénickej a reklamnej hudbe je takmer pravidlom, že niečo sa pokašle v poslednej chvíli.

Na jesenné turné ste vyrazili s kapelou Družina. Inšpirovali ste sa projektmi IMT Smile či Katky Knechtovej, ktoré spájajú súčasnú hudbu s folklórom Lúčnice či s cigánskou hudbou?
Družina hrá bigbítovo uchopený folklór, s nami hrajú štyria členovia kapely, čiže na pódiu nás bude až deväť. Husle, píšťalky a dievčenské vokály dodávajú našim songom celkom iný zvuk.

Spievate len piesne skupiny Hex?
Áno, naše. Niektoré v nových aranžmán.

Aké je mať po takmer dvadsiatich rokoch koncertovania dve ženy na pódiu?
Dievčatá to prežívajú inak ako my, ktorí sa tvárime indiferentne rockersky. Petra Humeňanská sa veľmi pekne usmieva, máme spolu aj dueto Chvíľu áno, chvíľu nie, ktorý som naspieval pôvodne s Katkou Barancovou zo skupiny Seven Days To Winter.

Váš hit Keď sme sami sa stal najhranejšou skladbou roka 2014. Zopakovali ste úspech z roku 1998, keď bodovala pieseň Maťo a Linda? Singel Keď sme sami vznikal tak, ako už pár našich hitov, napríklad Vetroň. Refrén som spravil nezávisle, ako úplne inú pesničku. Spojili sme ich a celkom pekne to funguje.
Kapelník Hexu, Peter Ďuďo" Dudák. Foto: Peter Spurný
Titulka Kapelník Hexu, Peter Ďuďo" Dudák.

Aj skladba Neľutujem Adama Ďuricu vo vašej produkcii zabodovala. Ako sa tvoria hity?
Ťažko. Nedá sa to naplánovať. Keď som pred dvoma rokmi začal spolupracovať s Adamom, Neľutujem bola prvá skladba, ktorú som prearanžoval a upravil. Adama nová verzia spočiatku zaskočila, ale potom to nejako prijal.

A neľutoval?
Presne tak. Megaúspešný príbeh tejto skladby nikto z nás nečakal. Teším sa, že máme ďalšieho speváka, ktorému sa naštartovala kariéra.

Priniesol vám tento úspech viac producentských ponúk?
Určite. Mladej českej skupine Nebe som produkoval skladbu Pláštěnky, ktorej sa celkom darí. Produkoval som tiež skladbu Tri gramy na novom albume Katky Knechtovej. Aj Martinovi Harichovi som robil jednu pieseň. Produkovanie je možno cesta do budúcnosti, keď sa nám už nebude chcieť hrať. Robím to rád, a navyše je to oveľa slobodnejšia tvorba ako scénická hudba podľa zadania.

V skladbe Pláštěnky váš rukopis počuť. Je ťažké odosobniť sa pri produkovaní iných kapiel od dvadsaťročného nánosu Hexu?
Je veľmi osviežujúce robiť hudbu trochu inak, ako v Hexe. O to sa vlastne snažím aj v našej skupine, aby sme sa zbytočne neopakovali.

Inšpirujete sa aj inou hudbou?
Áno. Ani nie tak pri skladaní, ako pri aranžovaní, keď mám v hlave nejaký zvuk, surfujem po internete a zisťujem, či je to tá správna cesta.

Podľa akého kľúča ste vyberali kapely na album Všetko najlepšie, kde spievajú vaše piesne?
Snažili sme sa vybrať ľudí zo slovenskej hudobnej scény, ktorých máme radi, s ktorými sa priatelíme ako je Vidiek, Le Payaco, Para alebo Marián Čekovský.

Bola o nejakú pieseň aj "bitka”?
Výber skladieb sme nechali na nich. Nestalo sa, že by si dve kapely vybrali tú istú skladbu. Prekvapil nás verzia metalovej kapely Čad, ktorá si vybrala pesničku Votrelec. V origináli je to skôr ska alebo reggae, oni to vyhodnotili ako depresívny metal punk.

Fefe a Ďuďo s cenou za najhranejšiu skladbu... Foto: René Miko
20151110 607 Fefe a Ďuďo s cenou za najhranejšiu skladbu roka 2014: Keď sme sami.

Skupina Hex

Slovenská popová skupina vznikla v roku 1989 v Bratislave v zložení Peter „Ďuďo“ Dudák (spev, gitara, klávesové nástroje), Tomáš „Yxo“ Dohňanský (basová gitara, vokály), Jozef „Jožko“ Jurička (klávesové nástroje), Peter Slameň (bicie) a Martin „Fefe“ Žúži (gitara). V roku 1991 Petra Slameňa nahradil Tibor Szabadoš. Skupina začala byť mediálne známa po tom, čo sa jej ujal producent Martin Sarvaš a po vydaní maxisinglu Dobrý motýľ v hudobnom vydavateľstve Monitor EMI, ktorý sa stal spolu s videoklipom vďaka svojej hranosti v médiách prvým hitom skupiny. Od roku 1992 (Ježiš Kristus nosí krátke nohavice) vydali ďalších sedem štúdiových albumov. S kapelou Družina, ktorá hrá moderne spracovaný slovenský folklór v štýle world music a etno, vyrazil Hex na jesenné turné s názvom VŠETKO NAJLEPŠIE ACOUSTIC TOUR 2015. Dva posledné koncerty budú v Košiciach (3. 12.) a v Banskej Bystrici (10. 12.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Hex #hit #Peter „Ďuďo“ Dudák