Zrelšia Adele oslovuje mocným hlasom

Kritici síce uznávajú, že nový album Adele je výborný, no zároveň jej vyčítajú nedostatok nápaditosti.

28.11.2015 16:00
Speváčka Adele počas návštevy v televíznej šou... Foto: ,
O novom albume Adele s názvom 25 budeme ešte veľa počuť, aj v koncoročných rebríčkoch najlepších albumov.
debata

Speváčka na novinke s názvom 25 zostáva verná štýlu predchádzajúcich nahrávok a prináša pop s dôrazom na svoj silný hlas.

Zdá sa, že po štyroch rokoch od albumu 21, ktorý je považovaný za zásadnú hudobnú nahrávku vôbec, jej tvorba neprešla zásadnými zmenami a rovnako možno nahrávke predpovedať veľký úspech. Už teraz láme rekordy. Len štyri dni jej stačili na to, aby prekonala americký rekord v predajnosti v jedinom týždni. Od uvedenia na trh sa predalo vyše 2,43 milióna kópií. Album speváčka podporí začiatkom budúceho roka aj na turné, najbližšie k Slovensku vystúpi v Berlíne.

Zodpovednosť nezlyhať

Nový album prišiel ako veľká voda. Už začiatkom roka sa povrávalo o tom, že Adele by mala ukončiť hudobnú prestávku, ktorú ohlásila v apríli 2012 s odôvodnením, že potrebuje opäť trocha žiť. Jej novinka 25 je tak rozhodne jedným z najočakávanejších prírastkov roka. To si uvedomovala aj samotná speváčka počas príprav albumu a nebola to pre ňu jednoduchá situácia. Vraví, že obrovský úspech albumu 21 bol pre ňu v istom zmysle desivý. Zrazu cítila veľkú zodpovednosť, aby nesklamala fanúšikov. Chýbalo jej sebavedomie a úspechu novej nahrávky spočiatku veľmi neverila, ako uviedla v rozhovore pre 60 Minutes Australia. Potom však prišiel energický singel Hello a svetom sa niesli chválospevy o návrate Adele vo skvelej forme. Hello je tiež prvou skladbou na albume a lepšie uvítanie si ťažko možno predstaviť. Hoci Adele začína opatrne slovami: „Ahoj, to som ja,“ neskôr prichádza silný refrén a všetky obavy sa rozplývajú v moci spevu.

V jej živote sa udiali zásadné veci, ktoré ovplyvnili fakt, že nahrávka 25 je podľa speváčky nostalgická a dospelejšia. Zrelší pohľad na svet je cítiť najmä v textoch. Adele sa vracia do minulosti, spomína na staré časy bez popularity, bilancuje v skladbách Where We Ware Young či Million Years Ago, ale odhaľuje aj intímnu časť svojej prítomnosti v Remedy. Tá je emotívnym vyznaním lásky pre jej trojročného syna Angela, hoci je zámerne napísaná tak, aby si poslucháč mohol charakter svojho adresáta doplniť.

Vedieť plakať

Album prináša rádiové hity, ale aj menej nápadné pesničky, hoci v prípade Adele sa môže stať hitom naozaj asi každá skladba z novinky. Speváčka má šťastie na ľudí, ktorí s ňou spolupracujú. Dokážu pre ňu napísať popové pesničky – s ľahkosťou putujúce k poslucháčom, ale nie sú plytké. Jedným z vyvolených je skladateľ Greg Kurstin, známy spoluprácou s Lily Allen či s Beckom, stojaci za singlom Hello, jemne funkovou Water Under the Bridge a pomalou až plačlivou Million Years Ago, kde speváčku sprevádza len akustická gitara. Spolupráca s austrálskym producentom Samuelom Dixonom jej priniesla baladu Love In The Dark s harmonickým splynutím speváčkinho hlasu, sláčikov a klavíra.

Adele na svojej 25 vymenila smútok za nostalgiu, ktorú oplakáva svojím hlasom. V tomto smere sa nič nezmenilo. Spieva ako o život vo skvelej forme a bez akéhokoľvek náznaku čo i len menšieho experimentu či hudobného výstrelku. Stavila na istotu. Nahrala vyrovnaný album, ktorým potešila fanúšikov, a je to presne taká Adele, akú by sme mohli očakávať.

HODNOTENIE: 4 a pol hviezdičky z 5

  • Adele: 25, XL Recordings, 2015
  • O novom albume Adele s názvom 25 budeme ešte veľa počuť, aj v koncoročných rebríčkoch najlepších albumov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Adele