Velikánov chcú dostať k mladej generácii

Už 5-tisíc študentov stredných škôl zažilo netradičné kultúrne rande s klasickou hudbou a povinnou literatúrou.

30.11.2015 07:00
Výchovné koncerty Foto:
Výchovné koncerty pre stredoškolákov budú pokračovať vo februári.
debata

Toto spojenie priniesli predstavenia Shakespeare-Prokofiev/Rómeo a Júlia, ktoré prebiehali v druhej polovici novembra v koncertnej sále Slovenského rozhlasu. Výchovné koncerty pre stredoškolákov budú pokračovať vo februári a v marci budúceho roka. Študenti na takmer dvojhodinové vystúpenie, kde sa o hudbu postaral orchester Slovenského rozhlasu, zatiaľ reagovali pozitívne.

Stredoškoláci majú príležitosť zažiť svetovú kultúru na vlastnej koži a zároveň vidieť učivo, ktoré preberajú v škole priamo v „akcii“. Kultúra by sa tak mala dostať k mladej generácii, ktorá s takouto formou umenia neprichádza bežne do styku. „Tiež som potreboval postrčiť a aj vďaka pedagógom na konzervatóriu som sa rozhodol kultúre naplno venovať,“ prezrádza skladateľ Anton Popovič, ktorý je spolu s Adriánom Rajterom autorom projektu a dirigentsky vedie deväťdesiatčlenný orchester Slovenského rozhlasu.

„Ak má vzniknúť publikum s prirodzeným záujmom o vyššie umenie, musíme ho vzbudiť už u mladých ľudí, v období keď si budujú individuálny pohľad na svet,“ vysvetľuje Popovič. Sám študoval na prestížnom konzervatóriu v Holandsku, kde sú podľa neho kultúrno-vzdelávacie projekty na vysokej úrovni a rozhodol sa nimi inšpirovať.

„Potrebujeme si získať pozornosť študentov, a preto sme stavili na silu hudby. Keď má umenie výnimočnú interpretačnú kvalitu, dejú sa zázraky,“ hovorí Popovič. Podujatie sprevádzajú moderátori Adela Banášová, Peter Novák Šarkan a Jozef „Dodo“ Kuriľák, ktorí otvárajú náučné pasáže. Študentom sa predstavia jednotlivé súčasti orchestra a odhalia pozadie symfonickej hudby v spojení so silným príbehom lásky.

„Chceme upozorniť na to, že kultúra je našou identitou, bez nej nemáme tvár. Tento projekt prináša velikánov kultúry anglického dramatika Shakespeara a skladateľa Sergeja Prokofieva. Z drámy Rómeo a Júlia inscenujeme vybrané scény a vystupujú v nich herci Róbert Jakab, Marián Miezga, Juraj Kemka, Marián Prevendarčík a Sáva Popovič. Rómea a Júliu stvárňujú študenti bratislavského konzervatória,“ uzatvára Popovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchovné koncerty