Vianočný bazár chalaňov bude zážitok

Bude sa už po šiesty raz konať v priestoroch bratislavského V-klubu od piatka do nedele. Charitatívne podujatie vyvrcholí v pondelok spontánnym Vianočným žúrom chalaňov v Starej tržnici.

11.12.2015 07:00
38 bazar chalani 4x Foto:
Tvárami a spoluorganizátormi Vianočného bazára chalaňov sú (zľava) Róbert Jakab, Juraj Kemka, Lukáš Latinák a Marián Miezga.
debata (1)

„Nesnažíme sa to robiť ,načančane', aby to bol nafúknutý benefičný koncert s citovým vydieraním, toto dávame nabok. Citové vydieranie s Vianočným bazárom vôbec nesúvisí. Ideme úprimne,“ vraví Dušan Lančarič, jeden z organizátorov Vianočného bazára chalaňov.

Tmelom je zážitok

Myšlienka usporiadať vianočný bazár aj na Slovensku prišla z Prahy, kde vznikol Český bazár vďaka trom kamarátom – režisérovi Petrovi Butkovi, herečkám Tatiane Vilhelmovej, Ani Geislerovej a prehýrenej noci. „Žúrovali a pri debatách pri víne sa bavili o tom, ako budú spolu podnikať a ako zarobia peniaze. Výsledkom večera bolo, že ráno skonštatovali, že idú robiť charitatívnu akciu,“ vraví Lančarič, ktorý spolu s Mariánom Miezgom priniesol tento nápad aj do Bratislavy.

Štvorica hercov spoluorganizátorov, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga a Róbert Jakab, začne už v piatok od 10. h prijímať dary vo V-klube. V sobotu a v nedeľu potom budú tieto dary ďalej predávať. Za „kasou“ na zákazníkov čakajú nadšení predavači, cenoví „dohadovači“ Latinák a Kemka. Pričom ostatných dvoch chalaňov nájdete v gastrocentre, kde bude Marián Miezga robiť palacinky a Róbert Jakab je šéfom hermelínov. „Na všetkých stranách sa snažíme, aby to bol zážitok a hodnota zážitku a toho, čo si z toho zoberiete, je individuálna, ale snažíme sa vytvoriť podmienky, aby to bolo príjemné, pokojné a bez stresu,“ vraví organizátor.

Gýčová vianočná výzdoba s prvkami retro a hlavne dobrá nálada sú podstatnými sprievodnými vplyvmi, ktoré prispievajú k celkovému zážitku z akcie. Celý výťažok poputuje na podporu štyroch vybraných projektov. Vďaka chalaňom a darcom si užijú let v oblakoch deti trpiace svalovou dystrofiou, mamičky s deťmi bez partnerského a rodinného zázemia pôjdu na relaxačný pobyt, sociálne znevýhodnené deti absolvujú kreatívny tábor a ďalšie zážitky čakajú aj na ľudí s ťažkým osudom.

Vianočný žúr

Organizátorom sa stáva, že účinkujúci sa sami hlásia, aby si zahrali na Vianočnom žúre chalaňov. Le Payaco, Para, Vec, Martin Valihora, Peter Lipa, Ady Hajdu, Marián Čekovský a mnohí ďalší vystúpia v pondelok 14. decembra v Starej tržnici bez nároku na honorár. „Bude to žúr. Nebude to nič bežné a nebude to len koncert. Žúrom, to znamená zážitkom, chceme rozdávať radosť aj tým, čo sa prídu s nami zabaviť,“ vraví Lančarič, ktorý priznáva, že program koncertu vzniká vždy veľmi zaujímavo a najmä spontánne. Najprv oslovujú muzikantov, kamarátov a dávajú dohromady časový harmonogram podľa požiadaviek jednotlivých umelcov.

Hoci je akcia vopred dobre premyslená a pripravená, poradie vystúpení sa rieši v poslednej chvíli. „Nechceme, aby z toho išla nafúknutá strojenosť,“ upozorňuje Lančarič, pričom priznáva, že by mohli vzniknúť na pódiu zaujímavé hudobné spojenia. „Boli by sme radi, keby nás kapely prekvapili a zahrali niečo, čo ešte nikdy nehrali, v kombinácii, v ktorej ešte nehrali. Môže sa stať, že niektorí sa v zákulisí dohodnú a vrátia sa tam o polhodinku zase,“ priznáva. Vstupenky na Vianočný žúr sú stále v predaji, momentálne v hodnote 15 eur a sú dostupné na stránke vianocnybazar­chalanov.sk. Už za cenu 20 eur si ich bude možné zakúpiť aj v deň koncertu, z ktorého výťažok rovnako poputuje na zážitky pre vybrané projekty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianočný bazár chalaňov #Stará tržnica