Osobnosti vyjadrujú smútok nad stratou hudobnej ikony - Davida Bowieho

Berlín bol v 70. rokoch minulého storočia útočiskom pre umelcov, individualistov, ľudí nekonformných alebo na okraji spoločnosti, či mladíkov, ktorí odmietali vojenskú službu. Medzi nich patril aj legendárny britský rockový hudobník David Bowie, ktorý v nedeľu zomrel po ťažkom boji s rakovinou.

11.01.2016 18:15
APTOPIX Britain Obit David Bowie Foto: ,
Svet smúti za Davidom Bowiem.
debata (1)

Mesto zanechalo na Bowiem stopu. Do Berlína sa „ukryl“ na tri roky, od roku 1976, vyčerpaný prácou a závislosťou od drog. Vytvoril tam však materiál na tri albumy, ktoré sa odvtedy stali rockovým folklórom, napísala dnes nemecká tlačová agentúra DPA. Ale aj Bowie zanechal stopu na Berlíne. Jeho najslávnejšie dielo z tých čias, album Heroes (Hrdinovia), odrážalo ducha doby – studenej vojny. A navyše inšpirovalo novú generáciu hudobníkov.

„Tento umelec k nám patril,“ uviedol v dnešnom vyhlásení starosta nemeckej metropoly Michael Müller. „Titulná skladba albumu Heroes je jednou z Bowieho najslávnejších a stala sa hymnou vtedy rozdeleného mesta – hovorí o jeho túžbe po slobode,“ uviedol starosta a dodal: „Berlínčania smútia za hudobným géniom a jedným zo svojich najslávnejších spoluobčanov.“

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes takisto vzdalo Bowiemu hold na Twitteri. „Zbohom, David Bowie. Už si medzi Hrdinami. Vďaka za tvoju pomoc pri rúcaní múru,“ napísalo ministerstvo a uviedlo odkaz na video s piesňou Heroes.

Smúti celý umelecký svet

„David Bowie bol jednou z mojich najdôležitejších inšpirácií, bol nebojácny, kreatívny, dal nám dosť zázrakov na celý život,“ americký raper Kanye West.

„David bol veľkou hviezdou a veľmi si cením chvíle, ktoré sme spolu prežili. Jeho hudba zohrala veľkú úlohu v britskej hudobnej histórii a som pyšný, keď myslím na obrovský vplyv, ktorý mal na ľudí po celom svete,“ britský spevák Paul McCartney.

„Som zničená! Tento úžasný umelec zmenil môj život! Prvý koncert, na ktorom som bola v Detroite! R.I.P. Talentovaný. Jedinečný. Génius. Trendsetter. Muž, ktorý spadol na Zem. Tvoj duch bude žiť navždy!“ americká speváčka Madonna.

„Odpočívaj v pokoji, otec nás všetkých čudákov. Smutný deň,“ americký herec Mark Ruffalo.

„David Bowie bol skutočný novátor, skutočný tvorca. Nech odpočíva v pokoji,“ americký spevák, raper a producent Pharrell Williams.

„Bowie existoval, aby sme sa všetci my čudáci naučili, že zvláštnosť je vzácna vec. Navždy zmenil svet,“ mexický filmár Guillermo del Toro.

„Celý svet dnes stratil jedného z velikánov. David Bowie bude žiť navždy,“ americká skupina Imagine Dragons.

„Miloval som, ako Bowie provokoval ľudské rodové stereotypy a to, akým outsiderom skutočne bol. Neuveriteľne predbehol svoju dobu,“ americký spevák Adam Lambert.

„Som veľmi smutný zo správ o smrti Davida Bowieho, no prostredníctvom svojej hudby bude žiť navždy. Prosím, mohli by všetky rádiá na svete dnes hrať len hudbu Davida Bowieho – myslím, že mu to svet dlhuje,“ anglický herec a stand-up komik Eddie Izzard.

„Práve som stratil hrdinu. R.I.P. David Bowie,“ anglický herec a filmár Ricky Gervais.

„Bože. David Bowie. Jeden z velikánov. Ďakujem,“ napísala americká filmárka Ava DuVernay a priložila úryvok z textu Bowieho piesne Changes.

„Ľudia sa ma vždy pýtali, s akým hercom by som najviac chcel pracovať, a ja som vždy odpovedal, že s Davidom Bowiem. Mrzí ma, že už nebudem mať šancu. R.I.P.“ napísal americký herec Joe Manganiello na adresu speváka a hudobníka, ktorý sa ako herec predstavil napríklad vo filmoch ako Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Zoolander (2001) či Dokonalý trik (2006).

„Nesmrteľný, neuveriteľný džentlmen a hrdina,“ anglická skupina Massive Attack.

„Slová to nedokážu vyjadriť: R.I.P. David Bowie,“ anglický skladateľ a hudobník Brian Eno.

„Budeš nám veľmi chýbať, David Bowie. Bowieho Changes a piesne o Ziggyho príbehu ma veľmi ovplyvnili,“ americký hudobník Gene Simmons.

„Odpočívaj v pokoji, David,“ americká kapela Foo Fighters.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #David Bowie #smútok spojil umelecký svet