Bowie ovládal umenie prekvapenia, posledný trik mu vyšiel dokonale

Politiku nazýval "nešťastnou oblasťou", nemal rád slovo hity, pričom uprednostňoval termín obľúbené piesne. David Bowie počas svojej hudobnej kariéry bol všelikým a vždy sám sebou, menil identity, rád prekračoval hranice konvencií a zostalo po ňom množstvo hudby, ktorú možno stále objavovať.

12.01.2016 17:24
David Bowie Foto: ,
David Bowie bol hudobným vizionárom s puncom - nenahraditeľný.
debata

Pocta Bowiemu v Carnegie Hall

David Bowie už po albume The Next Day (2013) odmietal myšlienku vybrať sa na turné, neposkytoval rozhovory a vravel, že sa sústredí na hudbu. Okrem svojho posledného albumu Blackstar tiež pracoval na niekoľkých ďalších projektoch. V decembri uviedli na Brodwayi muzikál Lazarus s hudbou Davida Bowieho, ktorý sa tiež podieľal aj na scenári spolu s Endou Walshovou. Projekt vznikol na motívy románu Muž, ktorý spadol na Zem (1963) amerického spisovateľa Waltera Tevisa, pričom vo filmovej adaptácii z roku 1976 si zahral aj sám Bowie. Muzikál od svojho uvedenia patrí k najrýchlejšie sa predávajúcim predstaveniam.

Bowieho hudba zaznie tiež v pripravovanom SpongeBob Musical. Premiéru bude mať v júni a prinesie prvú posmrtnú pesničku britského hudobníka. „Všetci, čo sme zapojení do tvorby nového muzikálu SpongeBob Musical, smútime nad stratou veľkolepého Davida Bowieho. Sme poctení, že jedna z jeho skladieb bude súčasťou muzikálu,“ uviedol Chris Boneus z agentúry Boneau/Bryan-Brown.

Predchádzajúcich sedem mesiacov pripravovali organizátori koncert The Music of David Bowie v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Mal byť poctou hudobnej legende – Davidovi Bowiemu. Koncert sa bude konať 31. marca, no zmenil svoj status na spomienkový. „Tohtoročný koncert bude určite nezabudnuteľný ako smutná oslava jeho hudby s priateľmi, kolegami a fanúšikmi,“ uvádzajú organizátori. Medzi potvrdenými hosťami sú The Roots, Cyndi Lauper, The Mountain Goats, Heart's Ann Wilson, Perry Farrell, Jakob Dylan, ale aj Tony Visconti. Výťažok z koncertu poputuje na konto šiestich organizácií podporujúcich rozvoj talentovaných detí a mládeže.

Jedinečná továreň na dobrú hudbu

Jeho stredným menom bola inovácia. Práve jedinečným pohľadom na muziku, život, štýl, módu obohatil hudobný svet v každom čase. Od konca šesťdesiatych rokov vydával albumy – vždy veľmi osobité, ako na bežiacom páse, čo sa zastavilo až v roku 2003 s nahrávkou Reality.

Na ďalší prírastok s novým materiálom potom museli fanúšikovia čakať dlhých desať rokov. Správa o plánovanom vydaní štúdiového albumu vtedy prišla ako blesk z jasného neba. Na svoje 66. narodeniny Bowie vypustil do sveta celkom nečakane, bez zbytočných sľubov singel Where Are We Now? a ohlásil, že pripravuje nový album. Spolupracoval na ňom so svojím dvorným producentom Tonym Viscontim. „Chodil som po New Yorku so slúchadlami na ušiach, sledoval som všetkých ľudí s tričkami Davida Bowieho – tí sú tu všadeprítomní, a myslel som si: Keby ste len vedeli, čo v tejto chvíli počúvam,“ spomína Visconti na obdobie nahrávania albumu The Next Day, ktorý vyšiel dva mesiace po jeho ohlásení, v marci 2013.

Fanúšikovia, ale aj mnohí, nie všetci, hudobní kritici nešetrili slovami chvály. The New York Times napísal, že je to Bowieho súmračný majstrovský kúsok a hovorilo sa tiež o comebacku desaťročia či najväčšom návrate rockenrolu. Už vtedy Visconti potvrdil, že Bowie má dostatok materiálu aj na ďalší album. Nikto si však nedovolil dúfať, že príde už o dva roky.

Hudobník bojujúci so zákernou chorobou však vedel, že nemá na čo čakať. Aj v tomto bol niekoľko krokov pred ostatnými a jeho plán mu vyšiel dokonale. Na svoje 69. narodeniny, v piatok 8. januára, vydal album Blackstar a potešil fanúšikov po celom svete.

Sedempesničková nahrávka zaplavila sociálne siete nadšenými statusmi hudobných periodík, portálov a v rovnakom čase Bowie so svojou rodinou prežíval najťažšie chvíle. Mysteriózne a veľkolepé. Nikto, okrem jeho najbližších, netušil, aká krutá realita je zakódovaná v pesničke Lazarus, ktorá vyšla ešte v decembri. Nahrávka Blackstar bola iná v piatok, Bowieho texty mali odlišný význam a je úplne iná dnes. Slová tlačí ich definitívnosť. Blackstar je dokonalým pozdravom chameleóna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #New York #David Bowie #The Next Day #Blackstar #Carnegie Hall