Zomrel zakladateľ skupiny Earth, Wind & Fire, Maurice White

White zomrel pokojne v spánku vo svojom domove v Los Angeles v stredu, uviedol jeho brat Verdine White, tiež člen uvedenej skupiny.

05.02.2016 08:24
Maurice White Foto: ,
Maurice White na archívnej snímke z roku 2000.
debata

Vo veku 74 rokov zomrel hudobník Maurice White, zakladateľ a vodca afroamerickej R&B skupiny Earth, Wind & Fire, ktorá predala vyše 90 miliónov albumov, získala šesť cien Grammy a v roku 2000 bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy. Oznámila to dnes tlačová agentúra AP.

White zomrel pokojne v spánku vo svojom domove v Los Angeles v stredu, uviedol jeho brat Verdine White, tiež člen uvedenej skupiny. „Hoci svet prišiel o ďalšieho veľkého hudobníka a legendu, naša rodina žiada o rešpektovanie nášho súkromia… Ďakujeme vám za vaše modlitby a kondolencie,“ do­dal.

Bývalý bubeník White založil skupinu Earth, Wind & Fire pod názvom Salty Peppers koncom 60. rokov. Medzi jej hity patria piesne September, Shining Star či Boogie Wonderland. Jej najúspešnejšie obdobie sa začalo v roku 1975 albumom That's The Way of The World a pokračovalo po zvyšok uvedeného desaťročia. Ďalšie hity zahŕňajú Serpentine Fire či cover verziu piesne Beatles Got to Get You Into My Life.

Pôvodne znela 9-členná skupina džezovo, ale postupne sa prezentovala zmesou džezu, funku, gospelu a hudbou Big Bandu. Jej charakteristickým rysom bol jej falsetto spevák Philip Bailey.

White mal Parkinsonovu chorobu a z verejného života sa stiahol ešte v čase koncertovania skupiny, ktorú založil, v roku 1995. O svojej chorobe verejne prehovoril v čase uvedenia skupiny do Siene slávy.

Maurice White mal aj významnú vedľajšiu kariéru ako produkčný ďalších umelcov, vrátane Barbry Streisandovej a Cher. V 70. rokoch bol spoluautorom a spoluproducentom hitu funky kapely Emotions Best of My Love.

White sa narodil v Memphise v roku 1941, ako syn lekára a vnuk klaviristu z New Orleans. Hudobné nadanie sa uňho prejavilo veľmi skoro, študoval na konzervatóriu v Chicagu.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Maurice White