Kusturicova vášeň a Horáčkovo rozprávanie

Dvojkoncert, ktorý sa bude konať 1. marca v Incheba Expo Aréne, púta pozornosť nezvyčajnou, až protikladnou, kombináciou hudobníkov.

05.02.2016 14:00
debata

Kým kontroverzný srbský filmár Emir Kusturica prinesie s kapelou No Smoking Orchestra divoký balkánsky punkrock, český textár a hudobník Michal Horáček si urobí zastávku so šansónovým recitálom Na ceste. Michal Horáček verí, že spojenie týchto rozdielnych videní sveta bude pre divákov zaujímavé a inšpirujúce.

Dvojkoncert Emira Kusturicu a Michala Horáčka... Foto: AGENTÚRA TOPFEST
32 kusturica 2x Dvojkoncert Emira Kusturicu a Michala Horáčka sa koná 1. marca v bratislavskej Incheba Expo Aréne.

Temperamentný Balkán

Koncom osemdesiatych rokov začal hrávať Emir Kusturica s kapelou Zabranjeno Pušenie. Neskôr sa z nej sformovala No Smoking Orchestra, ktorá sa podpísala pod hudbu ku Kusturicovmu filmu Čierna mačka, biely kocúr (1998). Garážový rock prechádza k punkrocku a nesie známky balkánskej ľudovej hudby, cigánskych rytmov či techna. Už tento žánrový mix naznačuje živelnosť, ktorou kapela oplýva. Členovia si rozhodne nepotrpia na konvencie a prvoradá je zábava. Ich koncertnom vládne spontánnosť, radosť a inštrumentálna pestrosť.

Kusturica je často kritizovaný za svoje proruské výroky. Vďaka nim sa dostal na ukrajinskú čiernu listinu podporovateľov Ruska spolu so Stevenom Seagalom a Oliverom Stoneom. Minulý rok dokonca žiadalo ukrajinské ministerstvo kultúry zákaz konania koncertu No Smoking Orchestra v Kyjeve. Svojrázny Srb sa spolu s kapelou vracia na Slovensko po troch rokoch od vystúpenia na festivale Topfest.

Zákulisie Horáčkových piesní

Skladby No Smoking Orchestra a Michala Horáčka veľa spoločného nemajú a aj organizátori priznávajú, že za dvojkoncertom stojí náhoda, správne miesto a správny čas. „Bol to okamžitý nápad. Protipól, zmena, prekvapenie. Dva samostatné koncerty. A dúfam, že keď obaja súhlasili so spojením, tak sa vzájomne navštívia na pódiu,“ vyslovil svoje želanie Dušan Drobný z usporiadateľskej agentúry Topfest.

Textár Michal Horáček. Foto: Pravda, Lubos Pilc
Michal Horáček Textár Michal Horáček.

Peter Hapka, Hana Hegerová, Karel Gott či Richard Müller patria k hudobníkom, ktorým Michal Horáček dodal texty pre ich skladby. Aktuálny koncertný program popretkáva textár svojimi spomienkami a príbehmi prepojenými s jednotlivými pesničkami a aj interpretmi. V recitáli v rámci turné Na ceste spievajú Lenka Nová, František Segrado a Ondřej Ruml v sprievode päťčlenného orchestra. Hudobná dramaturgia programu sa opiera najmä o šansóny so zameraním na básnické texty.

Horáček svojím projektom tiež mapuje tridsaťročnú spoluprácu s Petrom Hapkom. „Ponuku na vystúpenie s pánom Kusturicom, ktorého považujem za osobitého a veľmi výrazného tvorcu medzinárodnej úrovne, som prijal s veľkou radosťou,“ hovorí Michal Horáček. Návrhu stať sa súčasťou dvojkoncertu, na ktorom vystúpi Emir Kusturica so svojou kapelou, nedokázal odolať. „V umeleckej tvorbe sa prejavujeme inak a pravdepodobne sme odlišní aj ako ľudia. Práve takéto protiklady sú však najinšpiratív­nejšie, ak zdieľajú rovnaké presvedčenie o zmysle a význame umeleckého uchopenia sveta,“ uzavrel český hudobník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Horáček #Emir Kusturica